Osnova témat

  • Úvod pro AR 2023/2024

  • Úvod do studia

    Úvodní přednáška slouží k zopakování základní terminologie krizového řízení, normativních právních aktů v oblasti krizového řízení a informování o realizovaných změnách v normativních právních aktech.

    Studenti jsou seznámeni se studijní literaturou k předmětu.

    Na úvodní přednášce jsou stanoveny podmínky udělení zápočtu a zkoušky.

  • Místo a úloha ústředních správních úřadů v systému krizového řízení

    Blok přednášek slouží k vymezení úkolů a povinností, které plní ústřední správní úřady v krizovém řízení na základě svých kompetencí.

  • Poslání a úkoly orgánů krizového řízení s územní působností (kraj, obec)

  • Řídící a pracovní orgány krizových štábů

    Studentům jsou vysvětleny úkoly a povinnosti krizových štábů a organizace jejich činnosti ve prospěch řešení krizových situací. 

  • Krizové plánování

    Studenti získají znalosti o krizovém plánování krajů, ORP, subjektů kritické infrastruktury a určených subjektů. Je vymezen účel krizového plánování, struktura a tvorba krizových plánů.

  • Havarijní plánování

    Studenti získají znalosti o náležitostech jednotlivých havarijních plánů podle subjektů, které je musí zpracovávat.

  • Nestátní neziskové organizace a jejich úkoly při řešení MU a KS

    Přednáška se věnuje roli nestátních neziskových organizací při řešení mimořádných událostí a krizových situací.

    • Studijní literatura řešící problematiku NNO při řešení MU a KS:

      KAVAN, Štěpán a Jakub DOSTÁL. Dobrovolnictví a nestátní neziskové organizace při mimořádných událostech: v podmínkách Jihočeského kraje. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2012. ISBN 978-80-87472-41-5.

      Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

      Státní politika vůči nestátním neziskovým organizacím na léta 2015-2020: State policy with respect to non-governmental organizations for the years 2015-2020. Praha: Úřad vlády České republiky, Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, 2016. ISBN 978-80-7440-148-0.

      Zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů: (zákon o církvích a náboženských společnostech). In: . Sbírka zákonů České republiky. Dostupné také z: https://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=3&r=2002

      Zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů

      STEJSKAL, Jan, Helena KUVÍKOVÁ a Kateřina MAŤÁTKOVÁ. Neziskové organizace - vybrané problémy ekonomiky: se zaměřením na nestátní neziskové organizace. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012, s. 110-111. ISBN 978-80-7357-973-9.

  • Zápočtové cvičení

    Podmínky udělení zápočtu: zpracovat 2 práce (v rozsahu do 10 stran) na zadané téma a jejich obhajoba, plnění zadaných úkolů na cvičení, účast na cvičeních min. 70 %

    Zkouška: písemná a ústní

  • Ekonomika krizových situací

    Studenti v rámci absolvovaného bloku ekonomika krizových situací získají znalosti z oblasti základních pojmů, legislativy pro financování krizových situací, financování krizového řízení územně samosprávných celků, jsou vysvětleny etapy finančního zabezpečení krizových opatření a možné zdroje financování krizových situací. 

    • MALACHOVÁ, Hana, Rudolf URBAN a Aleš KUDLÁK. Ekonomika zabezpečení krizových situací: studijní text. Brno: Univerzita obrany, 2017. ISBN 978-80-7231-409-6.

    • Studijní materiál v oblasti financování bezpečnosti a ochrany ekonomiky vydaný dle platné Koncepce vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení (2017)

  • Ochrana před povodněmi a suchem

    Studenti budou znát základní pojmosloví v oblasti povodní a sucha, organizaci řešení povodní a sucha, plánování pro předchází těmto hrozbám a způsob realizaci záchranných a likvidačních prací při jejich výskytu, včetně realizovaných opatření k ochraně před povodněmi a suchem.

    • Studijní materiály z problematice povodní.

      Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákona č. 20/2004 Sb., zákona č. 150/2010 Sb. a zákona č. 39/2015 Sb.

      Metodický pokyn č. 9 odboru ochrany vod MŽP k zabezpečení hlásné a předpovědní povodňové služby

      Vyhláška č. 79/2018 Sb., o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace

      Vyhláška MZe č. 24/2011 Sb., ze dne 2. 2. 2011 o plánech povodí a plánech pro zvládání povodňových rizik

      Vyhláška MZe č. 216/2011 Sb., o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl

      Metodický pokyn č. 3/00 odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí pro stanovení účinků zvláštních povodní a jejich začlenění do povodňových plánů

      Metodický pokyn č. 14/05 odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí pro zpracování plánu ochrany území pod vodním dílem před zvláštní povodní

      Vyhláška MZe č. 471/2001 Sb., o technickobezpečnostním dohledu nad vodními díly

      Vyhláška MZe č. 178/2012 Sb., kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků

      Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti

      Vyhláška č. 252/2013 Sb., o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy.

      Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES ze dne 23. října 2000 ustavující rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky.

      Národní plán povodí Dunaje. 22. 12. 2015.

      Národní plán povodí Labe. 22. 12. 2015. 

      Národní plán povodí Odry. 22. 12. 2015.

      Využijte k webové stránky:

      https://www.mzp.cz/cz/ochrana_pred_povodnemi

      http://www.vodavkrajine.cz/

      http://www.dppcr.cz/html_pub/ - Povodňový plán ČR

    • Studijní materiály k problematice sucha.

      Koncepce na ochranu před následky sucha pro území ČR

      Metodika pro přípravu Plánů pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody

      Katalog opatření

      Webové odkazy:

      https://www.mzp.cz/cz/sucho_a_nedostatek_vody

      http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/sucho

      http://www.suchovkrajine.cz/komise-voda-sucho

      http://eagri.cz/public/web/mze/voda/vodni-zpravodajstvi/

      https://voda.gov.cz/portal/cz/

      http://stavsucha.cz/about-portal/

      https://www.intersucho.cz/

  • Cvičení složek IZS a orgánů krizového řízení

    Studentům je prezentována organizace přípravy cvičení složek IZS a orgánů krizového řízení a uvedeny příklady realizovaných cvičení včetně zpracovávané dokumentace.

  • Legislativně vymezené postupy při obnově území

    Téma je zaměřeno na obnovu území postiženého mimořádnou událostí či krizovou situací.

  • Krizové řízení v EU / NATO

    Krizové řízení v EU a NATO.

    • Studijní materiál (vybrané kapitoly k EU a NATO, studijní texty dostupné na knihovně):

      JURENKA, Miroslav, Hana MALACHOVÁ a Rudolf URBAN. Krizové řízení II. Brno: Univerzita obrany v Brně, 2017. Studijní text. ISBN 978-80-7582-007-5.

      JURENKA, Miroslav, Hana MALACHOVÁ a Rudolf URBAN. Krizové řízení I. Brno: Univerzita obrany, 2016. Studijní text. ISBN 978-80-7231-379-2.

      MALACHOVÁ, Hana a Alena OULEHLOVÁ. Mezinárodní bezpečnostní struktury: studijní text. Brno: Univerzita obrany v Brně, 2020. ISBN 978-80-7582-316-8.

  • Zápočtové cvičení

    Podmínky udělení zápočtu: zpracovat analýzu financování krizových situací na území vybraného ORP nebo kraje za období posledních 10 let (rozsah stran min. 10 stran), plnění zadaných úkolů na cvičení, zpracování a obhajoba prezentace na zadané téma na cvičení, účast na cvičeních min. 70 %

    Zkouška: písemná a ústní