Osnova týdnů

  • Úvod

    Studium v předmětu je zaměřeno na teorii taktického a technického řízení palby dělostřelectva, spolupráci jednotlivých prvků systému řízení palby a zásady palebné podpory mechanizovaných útvarů a svazků dělostřelectvem. Absolvováním předmětu student získá zejména následující odborné znalosti a odborné dovednosti:

     Znalosti:

    -          diskutuje pravidla střelby a řízení palby pozemního dělostřelectva,

    -          analyzuje palebné možnosti dělostřelecké jednotky,

    -          prezentuje podmínky, které mají vliv na přesnost palby,

    -          klasifikuje druhy cílů pro dělostřeleckou palbu,

    -          vybírá způsob určení prvků pro střelbu a postřelování cíle,

    -          vysvětluje vztahy a hodnoty pro střelbu dělostřelectva,

    -          vytváří schémata/zákresy způsobů zastřílení cílů a vedení účinné střelby,

    -          popisuje postup při jednotlivých způsobech zastřílení, vedení a kontrole účinné střelby, při určování hodnot a poměrů pro střelbu,

    -          popisuje postup při určování oprav a při vedení dokumentace.

    Dovednosti:

    -          hodnotí podmínky, které mají vliv na přesnost palby,

    -          hodnotí palebné možnosti dělostřelecké jednotky,

    -          používá zavedené přístroje a techniku k plnění odborných úkolů v souladu s jejich možnostmi a omezeními
    a tyto dovednosti je schopen využít při plánování a plnění odborných úkolů,

    -          organizuje přípravu řízení palby,

    -          určuje prvky pro střelbu dělostřeleckých jednotek s využitím automatizovaných (náhradních) prostředků zavedených v AČR,

    -          určuje způsob postřelování cíle,

    -          řídí zastřílení cílů a účinnou střelbu dělostřeleckých jednotek,

    -          vypočítává spotřebu munice na cíl a metodiku palby, hodnoty a poměry pro střelbu,

    -          zpracovává střelecko technickou dokumentaci.

  • Základy střelby a řízení palby

    Cíl předmětu. Obsah předmětu. Formy a metody výuky.Požadavky na studenty. Kontrola výsledků studia. Základní nocionální aparát. Dráha dělostřelecké střely. Úhlové míry u dělostřelectva. Dílcové pravidlo. Rozptyl a jeho zákonitosti. Pravděpodobnost zásahu cíle. Tabulky střelby. Bezpečnostní opatření střelby a řízení palby a koordinace palebné podpory.

  • Zjednodušená příprava

    Podmínky použití. Zásady určování hodnot a poměrů pro střelbu. Zásady určování prvků pro střelbu. Dělostřelecké povely. Zásady určování přibližných oprav.

  • Určování prvků pro střelbu náhradními prostředky

    Zásady použití soupravy PUO 9M. Vynášení bodů, cílů a určování souřadnic. Zásady určování topografických prvků. Grafikony oprav.

  • Test 14-5D

  • Zastřílení bez využití prostředků dělostřeleckého průzkumu

    Zásady pozorování výbuchů. Záznam o střelbě střílejícího. Zásady přípravy prvků pro střelbu, určování hodnot a poměrů pro střelbu. Podstata, podmínky a principy zastřílení rámováním při různých velikostech pozorovacího úhlu, pomocí OT-faktoru, vytýčením výstřelné, s využitím stopek, postupnými kontrolami podle světových stran a stupnicí. Zásady pozorování a určování oprav během zastřílení, vedení a opravování účinné střelby.

  • Zápočtový test

    Podmínky udělení zápočtu: aktivita na přednáškách, domácí příprava na témata na cvičení, účast na cvičeních min. 80 %, průběžný a zápočtový test.

  • Zastřílení s využitím prostředků dělostřeleckého průzkumu

    Podstata, podmínky a principy zastřílení s laserovým dálkoměrem a s určenými pozorovatelnami. Zásady pozorování a určování oprav během zastřílení, vedení a opravování účinné střelby. Zásady spolupráce střílejících a průzkumných jednotek.

  • Specifické druhy střelby

    Podstata, podmínky a principy střelby na odraz, strmou dráhou a střelami s nekontaktními zapalovači. Určování úhlu nárazu. Volba náplně a nastavení zapalovače. Hodnocení nárazů a rozprasků. Přechod na jinou náplň. Použití zapalovačů B-90 a HS-94. Určování výšky rozprasků. Zásady zastřílení časovanou a nárazovou střelbou se zapalovačem B-90. Zásady pozorování a určování oprav během zastřílení, vedení a opravování účinné střelby u jednotlivých specifických druhů střelby.

  • Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek

    Podstata a opatření přípravy řízení palby dělostřelecké jednotky. Zásady činnosti dělostřelecké jednotky v prostoru palebných postavení při přípravě řízení palby.

  • Zápočet - test a rozprava

    Podmínky udělení zápočtu: aktivita na přednáškách, domácí příprava na témata na cvičení, účast na cvičeních min. 80 %, průběžný test a ústní rozprava na zadané téma na konci semestru.

  • Příprava prvků pro střelbu úplnou a zkrácenou přípravou

    Podstata, podmínky a principy určování prvků pro střelbu úplnou a zkrácenou přípravou. Zásady volby dráhy střely, střely, náplní, opěrných dálek a směrů pro určení oprav. Určení souhrnných oprav. Grafikon vypočítaných oprav. Tabulka počítaných prvků pro střelbu dělostřelecké jednotky. Zlepšující opravy.

  • Přenosy palby od pomocných cílů

    Podstata, podmínky použití a principy určování prvků přenosem palby od pomocných cílů. Zásady vytváření fiktivních pomocných cílů a určení zastřílených oprav. Podstata metod přenosů palby. Zásady obnovení prvků pro účinnou střelbu.

  • Účinná střelba dělostřeleckých jednotek

    Kritéria klasifikace cílů. Palebné možnosti dělostřeleckých jednotek. Principy plnění plánovaných a neplánovaných palebných úkolů samostatnou palbou dělostřelecké jednotky. Zásady účinné střelby na nepohybující se a pohybující se, pozorované a nepozorované, jednotlivé a skupinové cíle. Zásady postřelování a opravování účinné střelby. Zásady stanovení palebných úkolů, povelové techniky velitelů dělostřeleckých jednotek a určování spotřeby střel.

  • Automatizace procesů střelby a řízení palby

    Automatizace procesů střelby a řízení palby. Základy PVNPG-14m (95). Základy ASŘP - aktuální verze sw u dělostřeleckých jednotek.

  • Zápočet - test a obhajoba ročníkového projektu

    Podmínky udělení zápočtu: aktivita na přednáškách, domácí příprava na témata na cvičení, účast na cvičeních min. 80 %, průběžný test a obhajoba ročníkového týmového projektu.