Osnova týdnů

  • Úvod

  • Úvod do studia

    Tato přednáška slouží k zopakování základních znalostí z oblasti ochrany obyvatelstva, interovaného záchranného systému, krizového řízení apod. Základní znalostí jsou normativní právní akty v oblasti krizového řízení.
    Studenti jsou seznámeni se studijní literaturou k předmětu.
    Na úvodní přednášce jsou stanoveny podmínky udělení zápočtu.

  • Informační a komunikační systémy, zadání zápočtových prací.

    V rámci hodiny budou definovány informační systémy, se zaměřením na informační systémy veřejné správy. Jejich databáze jsou klíčové pro uchování dat o občanech, jejich specifika a případné speciální požadavky. V současné době je většina bezpečnostních procesů propojena či podpořena informačními systémy, které umožňují její efektivní fungování. V rámci semináře budou představeny některé  z nich.

  • Informační a komunikační systémy podpory bezpečnosti.

    Praktické cvičení bude probíhat formou práce na jednotlivých specializovaných softwarech na učebně krizového řízení nebo v Laboratoři bezpečnosti a ochrany osob. Jednotlivé softwary jsou na učebnách nainstalovány v rámci zakoupené licence, nebo jsou volně dostupné pro nekomerční využití.
    Studenti budou seznámeni s jednotlivými nástroji, aby získali přehled o možnostech a základních funkcipnalitách jednotlivých programů a informačních systémů.

    ÚKOL:

    na webových stránkách https://www.epa.gov/cameo/aloha-software si stáhněte program ALOHA, nainstalujte si ho a seznamte se s jeho používáním. Návodů je spousta, na stránkách výrobce https://www.epa.gov/cameo/aloha-software nebo v moodlu UO https://moodle.unob.cz/pluginfile.php/26279/mod_resource/content/1/Studijni_pomucka_Aloha.pdf. Výstup z programu Aloha je možné exportovat do Google Earth, který si také nainstalujte a vyzkoušejte (odkaz neuvádím, protože se verze často mění).

    Proveďte modelaci:

    Za pomocí programu ALOHA vyhodnoťte možný rozsah úniku nebezpečné chemické látky a navrhněte opatření. Jedná se o únik chloru ze severní části areálu Koupaliště & FunPark Brno (Dobrovského, Brno - Královo Pole). Množství uniklého chloru je 50 kg. Hydrometeorologické údaje doplňte dle aktuální situace. Výsledky zobrazte na mapovém podkladu Google Earth. 

    Model s výsledek rozebereme na následujícím cvičení.

    Pro zájemce další příklady:

    Za pomocí programu ALOHA vyhodnoťte možný rozsah úniku nebezpečné chemické látky a navrhněte opatření. Jedná se o jednorázový únik kapalného amoniaku ze severní části areálu Pivovaru Starobrno. Celkové uniklé množství z chladícího zařízení pivovaru je 250 kg. Hydrometeorologické údaje doplňte dle aktuální situace. Výsledky zobrazte na mapovém podkladu Google Earth.

  • Geografické informační systémy

    Geografické informační systémy jsou základní "mapové" systémy, které jsou používány jak v běžném životě, tak v oblasti krizového řízení a bezpečnosti. V současnosti je dostupná spousta systémů, které lze používat. Jejich propojenost s informačními systémy pro podporu bezpečnosti zaručuje efektivní a přesné lokalizace mimořádných událostí, tak i lokalizaci síl a prostředkl na její odstranění. V rámci hodiny budou představeny základy o geografických informačních systémech a jejich zapojení.

  • Geografické informační systémy pro podporu bezpečnosti

    V rámci praktického cvičení budou studenti pracovat s jednotlivými geografickými informačními systémy, aby získali přehled o jejich základních funkcipnalitách a možnostech jejich využití v rámci krizového managementu a podpory bezpečnosti.

  • Programy pro podporu rozhodovacích procesů.

    V rámci přípravy na mimořádné události je třeba připravit síly a prostředky na jejich odstranění. Existuje spousta programů a informačních systémů, které mohou s evidencí a samotnou realizací příprav na řešení mimořádných událostí pomoci. V rámci tématu programy pro podporu rozhodovacích procesů budou studenti seznámeni s některými z nich.

  • Praktické cvičení s využítím programů pro podporu rozhodovacích procesů.

    Při praktickém cvičení s využítím programů pro podporu rozhodovacích procesů bude studentům umožněno pracovat s krizovým informačním systémen Kiskan. Výuka bude probíhat na učebně krizového řízení nebo v Laboratoři bezpečnosti a ochrany osob.
    Studenti budou seznámeni s jednotlivými moduly krizového informačního systému, aby získali přehled o možnostech a základních funkcipnalitách jednotlivých částí databázového systémiu.

  • Informační podpora HOPKS.

    Informační podpora hospodářských opatření pro krizové stavy se zaměřuje na informační systémy, které Správa státních hmotných rezerv využívá ke své činnosti..

  • Praktické cvičení - informační systém Argis

    Praktické cvičení bude probíhat formou online práce v cvičné verzi informačního webu IS Argis. Na základě zadání jednotlivých úkolů budou studenti zadávat v informačním systému argis nezbytné dodávky, organizace poskytující tyto nezbytn dodávky a odpovědné osoby s fiktivními kontakty. Na základě přímého přístupu do cvičné verze se studenti seznámí se základními funkcionalitami, systémem zadávání jednotlivých údajů do systému a možnosti kontroly zadaných údajů.

  • Zápočtové cvičení – prezentace zápočtových prací.

    V rámci zápočtového semináře budou studenti seznámeni celkovými výsledky z prezentací svých seminárních prací, které průběžně prezentovali na jednotlivých hodinách. Na základě splněných podmínek zápočtu jim bude udělen zápočet.