Osnova týdnů

  • Základní informace o předmětu

    Název studijního předmětu: Subverzivní hrozby

    Typ předmětu: povinně volitelný

    Rozsah studijního předmětu: 36 hodin (18h přednášek + 16h seminářů + 2h zápočtový seminář)

    Kredity: 3

    Způsob ověření studijních výsledků: neklasifikovaný zápočet

    Garant předmětu: Mgr. Dominika Kosárová, Ph.D.

    Další vyučující: Mgr. Richard Stojar, Ph.D., Mgr. et Mgr. Jakub Fučík Ph.D., Mgr. Miroslava Pačková, PhD., Mgr. Adam Potočňák, PhD.

    Průvodce studiem předmětu:

    Předmět se zabývá problematikou subverzivních hrozeb, které působí podvratně vůči státu a společnosti. V prezenční formě je vyučován formou přednášek a seminářů. Přednášky jsou vedeny lektory na jednotlivá témata, se kterými se studenti podrobněji seznámí během navazujících seminářů.

    Níže má každé téma svoji vlastní sekci. Studenti jsou povinni si před přednáškou přečíst úvod do tématu a na seminář se připraví na základě instrukcí (k naleznutí vždy u příslušného tématu). U každého tématu se nachází i vybrané studijní zdroje (články, videa, podcasty). Povinné studijní zdroje jsou potřebné k zvládnutí závěrečného testu. Jejich součástí je powerpointová prezentace, která bude odpřednášena lektory na přednášce a vložena bude do Moodlu krátce před jejím provedením. Doporučené studijní zdroje jsou určeny zájemcům o detailnější informace k tématu a jejich studium je dobrovolné. Některá témata obsahují i tzv. volnočasové zdroje, které slouží k prohloubení znalostí o tématu nenáročnou formou (filmy, seriály, non-fiction literatura).

    Podmínky pro úspěšné zakončení předmětu:

    Předmět je zakončen zápočtem. Jeho získání se odvíjí od hodnocení dvou kritérií: písemný test a aktivita na seminářích. Pro úspěšné zakončení předmětu je nutné dosáhnout minimálně 50 % z každého hodnoceného kritéria. Závěrečný test je realizován na zápočtovém semináři a reflektuje průřezově tématiku celého předmětu, přičemž jeho obsahová náplň vychází z přednášek a povinných studijních zdrojů.

    V případě nejasností je možné dotazy adresovat přímo lektorům, kteří přednášejí jednotlivá témata nebo garantce předmětu.

    Úvodní prezentace k předmětu v prezenční formě zde.

    Úvodní prezentace k předmětu v kombinované formě zde.

  • Teoretické vymezení a charakteristika subverzivních hrozeb

  • Subverzívní aktivity státních aktérů

  • Sekty, kulty a subverzivní ideologie

  • Politický extremismus

  • Terorismus I

  • Terorismus II

  • Kybernetická subverze

  • Informační působení

  • Paramilitární a domobranecká uskupení