Osnova témat
-
Název předmětu:
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Forma studia:
prezenční
Cíl předmětu:
Studium v předmětu je zaměřeno na individuální zabezpečení personálu logistickými prostředky ve sféře stravování, vystrojování a ubytovacích služeb a dále na infrastrukturu logistického zabezpečení v oblasti proviantní, výstrojní a ubytovací služby, požární ochrany, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a environmentální bezpečnosti s důrazem na odpadové hospodářství logistiky. Zahrnuje otázky managementu se znalostí vlastností materiálů, komodit, základních technologií, procesů přírodních věd a environmentální bezpečnosti.
Výstupy z učení:
- odborné znalosti:
- Vysvětluje správnou výživu a potravinovou bezpečnost, vlastnosti použitých výstrojních materiálů, systém stavebně ubytovacího zabezpečení vojsk, požární ochranu resortu obrany, systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, environmentální bezpečnost obecně a z hlediska vojenských aktivit a odpadového hospodářství.
- odborné dovednosti:
- Aplikuje poznatky o materiálech a komoditách v podmínkách zabezpečení proviantní, výstrojní a ubytovací služby, aplikuje systémy požární ochrany, potravinové bezpečnosti, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ekologizace vojsk doma i v expedicích a zabezpečuje plnění obecných právních předpisů, norem a vnitřních předpisů v uvedených problematikách při řízení logistických služeb a při vedení podřízených.
- obecné způsobilosti:
- Je schopen samostatně a odpovědně rozhodovat v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům rozhodování při zabezpečování logistických služeb a plnění principů environmentální bezpečnosti.
Návaznost předmětu:
Studium předmětu věcně navazuje na studia v předmětech organizace a řízení logistiky, hospodaření s majetkem státu a na předměty z oblasti řízení rizik a bezpečnosti
Podmínky úspěšného zakončení předmětu:
- 8. semestr – zkouška - ústní, individuální; individuální zpracování, prezentace a obhajoba závěrů semestrální práce;
9. semestr - zkouška - ústní, individuální; individuální absolvování průběžných písemných testů ověřujících zvládnutí probraného učiva; týmové zpracování, prezentace a obhajoba závěrů semestrální práce,
Základní literatura:
- KOMÁR, A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin: I. část Potravinářská legislativa a systém jakosti. Brno: Univerzita obrany, 2007. ISBN 978-80-7231-257-3
- KOMÁR, A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin: V. část, bezpečnost potravin. Brno: Univerzita obrany, 2008. ISBN 978-80-7231-279-5.
- KOMÁR, A. Technologie a zbožíznalství potravin: IV. část, potraviny minerálního původu, nápojů a pochutin. Brno: Univerzita obrany, 2005.
- BÉZA, T. Zabezpečení stravování ozbrojených sil České republiky (vybrané kapitoly I.). 1. vyd. Brno: Univerzita obrany, 2009. ISBN 978-80-7231-710-3.
- KOMÁR, A. a DVOŘÁK, J. Environmental Training. Brno : UO. 2010. ISBN 978-80-7231-709-7.
- EP Joint NATO Doctrine for Environmental Protection During NATO Led Operations and Exercises. 5 ed. [NATO. STANAG 7141]. Brussels: NSA, 2008.
- KOMÁR, A. Environmentální bezpečnost vojenských aktivit. Brno: Univerzita obrany, 2006. ISBN 978-80-7231-310-5.
- VEBER, J., PINCOVÁ, E., Management bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, Brno. 2010. (U 3163).
- ZAJÍČEK, V., ZELENÁK, M. Zvláštnosti hospodaření vybraných MU. Brno. 2012. S 2425.
Doporučená literatura:
- Hospodaření s majetkem v rezortu MO. (Všeob-P-4). Praha: MO, 2004. 154 s.
- Řešení škod na majetku státu (Všeob-P-21). Praha: MO, 2007. 104 s.
- Vedení účetnictví v působnosti rezortu MO. (Fin-1-2). Praha: MO, 2008). 185 s.
- Účtování a evidence majetku v rozpočtovém úseku MO. (Všeob-P-16). Praha: MO, 1999. 190 s.
- HRABĚ, J., KOMÁR, A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin: III. část. Potraviny rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV, 2003. ISBN 80-7231-107-7.
- BŘEZINA, P., KOMÁR, A., HRABĚ. J. Technologie a zbožíznalství potravin: II. část, potraviny živočišného původu. Vyškov: VVŠ PV, 2001. 80-7231-079-8.
- KOMÁR, A., SEDLÁK, B. Nauka o zboží III. (Další vybrané komodity). Brno: Univerzita obrany. 2006. ISBN 80-7231-164-6.
- Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách.
- Božek, F., aj. Management rizika. Brno. 2008. ISBN 978-80-7231-259-7. (S 3766)
- MO. Novelizovaný předpis Prov-1-5. Praha, 2013.
- Stejnokrojový výnos [NV 12/2012]. Praha: MO ČR, 2012, 156 s.
- Požární ochrana v poli a zahraničních operacích [Vševojsk 2-5]. Praha: MO ČR, 156 s.
- Stanovení výstrojních náležitostí [NV 39/2009]. Praha: MO ČR, 39 s.
- Výstrojní předpis. [NV 40/2009]. Praha: MO ČR, 2009. 111 s.
- NATO. Minimum Standards of Food Safety and Hygiene on Operations. STANAG 2550. Brussels. 2009.
- BOŽEK, F., URBAN, R. a ZEMÁNEK, Z. Recyklace. 1. vyd. Pustiměř: MoraviaTisk, 2003, 238 s. ISBN 80-238-9919-8
- BOŽEK, F., FILIP, J. a KOMÁR, A. Základy nakládání s odpady. 1. vyd. Vyškov: VVŠ PV, 2003. 148 s. ISBN 80-7231-098-4.
- NATO. STANAG 2510 EP Joint NATO Doctrine for Waste Management During NATO Led Military Activities. Ed.1 Brussels 2006.
- KOMÁR, A. Ekologizace společného stravování. Vyškov: VVŠ PV, 1999. 342 s.
-
1. téma: Proviantní služba: Formy závodního stravování v AČR, povinnosti funkcionářů k zabezpečení stravovacími službami.
-
Cílem přednášky je objasnit studentům zásady zabezpečení stravovacích služeb.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát současnou právní úpravu stravovacích služeb,
- znát základní zásady závodního stravování,
- povinnosti funkcionářů AČR.
Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář
-
-
2. téma: Proviantní služba: Kuchyňské bloky a zásady jejich provozu, dlouhodobý hmotný majetek MU 1.0
-
Cílem přednášky je seznámit studenty s obsahem stravovací služby a jejím zabezpečováním ve vojenských závodních kuchyních.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát možnosti velkokuchyňských zařízení,
- znát zásady provozu MU 1.0.
Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty s nabýváním majetku a služeb v rámci proviantní služby.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát úplatné nabývání majetku a služeb
- centrální způsob nabývání majetku a služeb
- bojovou dávkou potravin a její účel
- omezení konzumace některých potravin
Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář
-
-
-
Cílem přednášky je naučit studenty pracovat s náležitostmi stravování proviantní služby a zásadami jejich přiznávání v AČR.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát základní zásady hospodaření s náležitostmi,
- znát plánováním výživy
- hospodařit s proviantními náležitostmi. -
Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty s obsahem mimorezortního a smluvního závodního stravování v AČR.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát základní zásady smluvního zajištění stravy,
- znát výpočet nákladů na smluvní stravování,
- seznámeni s možnostmi doplňkového provozu VZK,
- vědět základní proviantní podmínky smluvního ujednání.
Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty s rozsahem závodního stravování příslušníků a zaměstnanců formou cateringu v AČR.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát způsoby jeho provozování,
- znát možnosti rozsahu smluvního ujednání a poskytování služeb,
- umět zajišťovat fyzickou, dokladovou a účetní kontrol.
Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář
-
-
-
Cílem přednášky je naučit studenty hlavní zásady racionální výživy závodního stravování.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát plánování výživy v AČR,
- znát postup sestavování jídelního lístku,
- znát stravování v extrémních klimatických podmínkách a při transportu vojsk,
- znát doporučený standard závodního stravování,
- umět sestavit jídelní lístek.
Rozsah: 4hod. přednášky
-
-
8. téma: Proviantní služba: Rozpis cen připravovaných jídel, dodržování kvality a množství připravované stravy
-
Cílem přednášky je seznámit studenty se způsobem rozpisu cen připravovaných pokrmů.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát účetní kontrolou ve váhovém množství a pořizovací ceně,
- umět porovnat požadované energetické a výživové hodnoty ekonomiky výživy,
- znát základní skupiny potravin.
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty se systémy ekologického dozoru a seznamem platných právních předpisů.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát institucionální podobu dozorových a kontrolních orgánů,
- umět zacházet ze všeobecně platnými právními předpisy,
- znát resortními předpisy .
Rozsah: 4 hod. přednášky
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty že provoz objektů a zařízení se řídí provozními řády, jejichž součástí jsou havarijní řády.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát základními pojmy a významem havarijních řádů při vzniku rizik,
- být schopni implementovat havarijní plán do podmínek útvaru/zařízení,
- schopni zajistit součinnost s příslušnými orgány veřejné správy.
Rozsah: 4 hod. přednášky
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty s filosofií odpadového hospodářství, základní terminologií nakládání a hospodaření s odpady a systémem správního řízení a řízení podle odpadového zákona příslušnými orgány odpadového práva.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát základními součásti odpadového práva,
- znát odpady odléhající zpětnému odběru výrobků,
- znát odpady, jejichž nakládání je s ohledem na jejich vlastnosti specifické.
Rozsah: 2 hod. přednášky, 8 hod. exkurze (spalovna, skládka odpadů)
-
-
-
Cílem přednášky je seznámit studenty s pojmem nebezpečný odpad a naučit je povinnosti původce odpadu podle práva odpadového hospodářství.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát povinnosti původce odpadu,
- znát způsoby nakládání s nebezpečným odpadem,
- umět vyplnit identifikační list nebezpečného odpadu.
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
-
13. téma: Nemovitá infrastruktura: Přehled stavebně ubytovacího materiálu (seznam inventáře), požadavky při rušení stavebně ubytovacího materiálu, realizace požadavku na obnovu nemovitého majetku
-
Cílem přednášky je seznámit studenty novou formou managementu v dřívější aktivitě vojenské správy budov, dnes pojímané jako facility management, s uvedením důvodů jeho implementace.
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát požadavky nemovitá infrastruktury ve facility managementu,
- znát požadavky implementace procesu ve strategické, taktické a operační součinnosti,
- znát základní pojmy zelená budova, katastr nemovitostí a související.
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
-
-
Cílem polního výcviku je seznámit studenty s technickými prostředky proviantní služby (výzbrojí a výstrojí) a naučit jejich používání v polních podmínkách.
Studenti po absolvování polního výcviku budou:
- znát základní technické prostředky proviantní služby v provozu,
- umět vést nezbytnou dokumentaci a způsoby jejího vyplnění,
- umět zajistit přípravu stravy v polní kuchyni,
- ovládat bezpečnost a ochranu zdraví při práci s ohněm, horkou vodou a oleji,správnou manipulaci s hořáky,
- znát ošetření použité výstroje a použitého technického prostředku,
- znát základní principy správné výrobní a hygienické praxe v poli.
Rozsah: 25 hod. polního výcviku
-
-
Cílem přednášky je objasnit studentům zásady zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát současnou právní úpravu
- znát základní zásady pro poskytování výstrojní náležitosti
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
Cílem přednášky je objasnit studentům zásady a principy poskytování výstrojních náležitostí
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát zásady poskytování výstrojních náležitostí
- znát rozsah poskytovaných výstrojních náležitostí
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem přednášky je objasnit studentům zásady přidělování výstroje
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát zásady přidělování výstroje
- znát základní výstrojní součástky
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
18. téma – část 1: Výstrojní služba: Zabezpečení výstrojních součástek k využití při výcviku, BoPo a jiné služební činnosti
Cílem přednášky je objasnit studentům zásady a postupy při poskytování výstrojních náležitostí za různých situací
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát zásady přidělování v míru
- znát zásady přidělování při výcviku v poli
- znát zásady přidělování při výcviku za válečného stavu
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
18. téma – část 2: Výstrojní služba: Zabezpečení výstrojních součástek k využití při výcviku, BoPo a jiné služební činnosti
Cílem cvičení je na příkladech procvičit schopnosti studentů správně aplikovat výstrojní náležitosti jednotlivým kategoriím vojáků
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát výstrojní náležitosti
- znát zásady správné volby výstrojních náležitostí
- znát kategorie vojáků z pohledu výstrojních náležitostí
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem cvičení je seznámení studentů z prostředky balistické ochrany jednotlivce.
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát prostředky balistické ochrany
- znát zásady volby prostředků balistické ochrany jednotlivce
- znát zásady údržby a skladování
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem cvičení je seznámení studentů se zásadami a postupy při zabezpečení příslušníků AZ výstrojí .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát rozsah výstrojních náležití pro příslušníky AZ
- znát zásady pro poskytování výstrojních náležitostí
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem exkurze je představení studentům možnosti aplikace teorie do praxe. .
Studenti po absolvování této exkurze budou:
- znát aktuální problémy v oblasti výstrojního zabezpečení
- znát mezi sklady a skladišti výstroje
Rozsah: 8 hod. exkurze
-
Cílem cvičení je seznámení studentů se významem zvýšených výstrojních náležitostí při zabezpečení vojáků .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát rozsah zvýšených výstrojních náležitostí
- znát zásady pro poskytování zvýšených výstrojních náležitostí
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem přednášky je objasnění zásad a postupů při evidenci výstroje.
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát zásady vedení evidence výstroje
- znát ISL a umět jej využívat
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
Cílem cvičení je objasnění strukturu ISL a využití KPSW E a KPSW ŘZ .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát KPSW E
- znát KPSW ŘZ
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem cvičení je objasnění významu KPSW OEM-OBM a prakticky procvičit využití při evidenci výstroje .
Studenti po cvičení
- znát KPSW OEM-OBM
- znát využití a praktickou aplikaci
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem přednášky je objasnění úkoly a struktury ubytovací služby .
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- strukturu ubytovací služby
- znát úkoly jednotlivých prvků ubytovací služby
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
25. téma - část 1: Nemovitá infrastruktura: Ubytování vojsk u útvaru, posádce a při výcviku, vedení dokumentace ubytovací služby u útvaru
Cílem cvičení je objasnění zásady údržby a oprav NI .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát zásady pro opravy NI
- znát zásady pro údržbu NI
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
25. téma – část 2: Nemovitá infrastruktura: Ubytování vojsk u útvaru, posádce a při výcviku, vedení dokumentace ubytovací služby u útvaru
Cílem cvičení je zpracování příkladů PUO NI a jejich řešení.
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát zásady zpracování PUO NI
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem přednášky je objasnit studentům základní zásady požární ochrany .
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát zásady požární ochrany
- znát rozsah požární ochrany u úvarů AČR
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
27. téma – část 1: Požární ochrana: Druhy školení, požární prevence, součinnost při výcviku požárních družstev s VHJ v posádce
Cílem cvičení je objasnit studentům zásady školení zaměstnanců v oblasti požární prevence .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát zásady druhy školení PO
- znát rozsah školení PO
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
27. téma – část 2: Požární ochrana: Druhy školení, požární prevence, součinnost při výcviku požárních družstev s VHJ v posádce
Cílem cvičení je objasnit studentům druhy prevence v oblasti požární prevence .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát druhy prevence PO
- znát rozsah výcviku požárních družstev
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem přednášky je objasnit studentům význam hodnocení rizik a aplikaci jednotlivých metod .
Studenti po absolvování této přednášky budou:
- znát význam prevence rizik
- znát a aplikovat vybrané metody hodnocení rizik
Rozsah: 2 hod. přednášky
-
Cílem cvičení je objasnit studentům zásady zajištění BOZP ve skladových prostorech .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát zásady zajištění BOZP
- znát rozlišení skladů a skladových prostorů
Rozsah: 2 hod. cvičení
-
Cílem cvičení je objasnit studentům zásady poskytování a hospodaření s ochrannými pracovními pomůckami .
Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:
- znát pojem OOPP
- znát zásady poskytování OOPP
Rozsah: 2 hod. cvičení