Osnova témat

  • Úvod

    Logo_barva

    Název předmětu:

    Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky 

    Forma studia:

    prezenční

    Cíl předmětu:

    Studium v předmětu je zaměřeno na individuální zabezpečení personálu logistickými prostředky ve sféře stravování, vystrojování a ubytovacích služeb a dále na infrastrukturu logistického zabezpečení v oblasti proviantní, výstrojní a ubytovací služby, požární ochrany, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a environmentální bezpečnosti s důrazem na odpadové hospodářství logistiky. Zahrnuje otázky managementu se znalostí vlastností materiálů, komodit, základních technologií, procesů přírodních věd a environmentální bezpečnosti.

    Výstupy z učení:

    • odborné znalosti:
    • Vysvětluje správnou výživu a potravinovou bezpečnost, vlastnosti použitých výstrojních materiálů, systém stavebně ubytovacího zabezpečení vojsk, požární ochranu resortu obrany, systém bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, environmentální bezpečnost obecně a z hlediska vojenských aktivit a odpadového hospodářství.
    • odborné dovednosti:
    • Aplikuje poznatky o materiálech a komoditách v podmínkách zabezpečení proviantní, výstrojní a ubytovací služby, aplikuje systémy požární ochrany, potravinové bezpečnosti, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ekologizace vojsk doma i v expedicích a zabezpečuje plnění obecných právních předpisů, norem a vnitřních předpisů v uvedených problematikách při řízení logistických služeb a při vedení podřízených.
    • obecné způsobilosti:
    • Je schopen samostatně a odpovědně rozhodovat v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům rozhodování při zabezpečování logistických služeb a plnění principů environmentální bezpečnosti. 

    Návaznost předmětu:

    Studium předmětu věcně navazuje na studia v předmětech organizace a řízení logistiky, hospodaření s majetkem státu a na předměty z oblasti řízení rizik a bezpečnosti

    Podmínky úspěšného zakončení předmětu:

    • 8. semestr – zkouška - ústní, individuální; individuální zpracování, prezentace a obhajoba závěrů semestrální práce;

      9. semestr - zkouška - ústní, individuální; individuální absolvování průběžných písemných testů ověřujících zvládnutí probraného učiva; týmové zpracování, prezentace a obhajoba závěrů semestrální práce,

    Základní literatura:

    • KOMÁR, A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin: I. část Potravinářská legislativa a systém jakosti. Brno: Univerzita obrany, 2007. ISBN 978-80-7231-257-3
    • KOMÁR, A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin: V. část, bezpečnost potravin. Brno: Univerzita obrany, 2008. ISBN 978-80-7231-279-5.
    • KOMÁR, A. Technologie a zbožíznalství potravin: IV. část, potraviny minerálního původu, nápojů a pochutin. Brno: Univerzita obrany, 2005.
    • BÉZA, T. Zabezpečení stravování ozbrojených sil České republiky (vybrané kapitoly I.). 1. vyd. Brno: Univerzita obrany, 2009. ISBN 978-80-7231-710-3.
    • KOMÁR, A. a DVOŘÁK, J. Environmental Training. Brno : UO. 2010. ISBN 978-80-7231-709-7.
    • EP Joint NATO Doctrine for Environmental Protection During NATO Led Operations and Exercises. 5 ed. [NATO. STANAG 7141]. Brussels: NSA, 2008.
    • KOMÁR, A. Environmentální bezpečnost vojenských aktivit. Brno: Univerzita obrany, 2006. ISBN 978-80-7231-310-5.
    • VEBER, J., PINCOVÁ, E., Management bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, Brno. 2010. (U 3163).
    • ZAJÍČEK, V., ZELENÁK, M. Zvláštnosti hospodaření vybraných MU. Brno. 2012. S 2425.

    Doporučená literatura:

    • Hospodaření s majetkem v rezortu MO. (Všeob-P-4). Praha: MO, 2004. 154 s.
    • Řešení škod na majetku státu (Všeob-P-21). Praha: MO, 2007. 104 s.
    • Vedení účetnictví v působnosti rezortu MO. (Fin-1-2). Praha: MO, 2008). 185 s.
    • Účtování a evidence majetku v rozpočtovém úseku MO. (Všeob-P-16). Praha: MO, 1999. 190 s.
    • HRABĚ, J., KOMÁR, A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin: III. část. Potraviny rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV, 2003. ISBN 80-7231-107-7.
    • BŘEZINA, P., KOMÁR, A., HRABĚ. J. Technologie a zbožíznalství potravin: II. část, potraviny živočišného původu. Vyškov: VVŠ PV, 2001. 80-7231-079-8.
    • KOMÁR, A., SEDLÁK, B. Nauka o zboží III. (Další vybrané komodity). Brno: Univerzita obrany. 2006. ISBN 80-7231-164-6.
    • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách.
    • Božek, F., aj. Management rizika. Brno. 2008. ISBN 978-80-7231-259-7. (S 3766)
    • MO. Novelizovaný předpis Prov-1-5. Praha, 2013.
    • Stejnokrojový výnos [NV 12/2012]. Praha: MO ČR, 2012, 156 s.
    • Požární ochrana v poli a zahraničních operacích [Vševojsk 2-5]. Praha: MO ČR, 156 s.
    • Stanovení výstrojních náležitostí [NV 39/2009]. Praha: MO ČR, 39 s.
    • Výstrojní předpis. [NV 40/2009]. Praha: MO ČR, 2009. 111 s.
    • NATO. Minimum Standards of Food Safety and Hygiene on Operations. STANAG 2550. Brussels. 2009.
    • BOŽEK, F., URBAN, R. a ZEMÁNEK, Z. Recyklace. 1. vyd. Pustiměř: MoraviaTisk, 2003, 238 s. ISBN 80-238-9919-8
    • BOŽEK, F., FILIP, J. a KOMÁR, A. Základy nakládání s odpady. 1. vyd. Vyškov: VVŠ PV, 2003. 148 s. ISBN 80-7231-098-4.
    • NATO. STANAG 2510 EP Joint NATO Doctrine for Waste Management During NATO Led Military Activities. Ed.1 Brussels 2006.
    • KOMÁR, A. Ekologizace společného stravování. Vyškov: VVŠ PV, 1999. 342 s.
  • 1. téma: Proviantní služba: Formy závodního stravování v AČR, povinnosti funkcionářů k zabezpečení stravovacími službami.

    • Cílem přednášky je objasnit studentům zásady zabezpečení stravovacích služeb.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát současnou právní úpravu stravovacích služeb,

      - znát základní zásady závodního stravování,

      - povinnosti funkcionářů AČR.

      Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář

  • 2. téma: Proviantní služba: Kuchyňské bloky a zásady jejich provozu, dlouhodobý hmotný majetek MU 1.0

    • Cílem přednášky je seznámit studenty s obsahem stravovací služby a jejím zabezpečováním ve vojenských závodních kuchyních.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát možnosti velkokuchyňských zařízení,

      - znát zásady provozu MU 1.0.

      Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář

  • 3. téma: Proviantní služba: Centrálně dodávaný vojenský proviant

    • Cílem přednášky je seznámit studenty s nabýváním majetku a služeb v rámci proviantní služby.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát úplatné nabývání majetku a služeb

      - centrální způsob nabývání majetku a služeb

      - bojovou dávkou potravin a její účel

      - omezení konzumace některých potravin

      Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář

  • 4. téma: Proviantní služba: Proviantní náležitostí v AČR a zásady jejich přiznání

    • Cílem přednášky je naučit studenty pracovat s náležitostmi stravování proviantní služby a zásadami jejich přiznávání v AČR.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát základní zásady hospodaření s náležitostmi, 

      - znát plánováním výživy

      - hospodařit s proviantními náležitostmi. -

      Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář

  • 5. téma: Proviantní služba: Smluvní ujednání k poskytování stravovacích a doplňkových služeb

    • Cílem přednášky je seznámit studenty s obsahem mimorezortního a smluvního závodního stravování v AČR.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát základní zásady smluvního zajištění stravy, 

      - znát výpočet nákladů na smluvní stravování,

      - seznámeni s možnostmi doplňkového provozu VZK, 

      - vědět základní proviantní  podmínky smluvního ujednání.

      Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář

       

  • 6. téma: Proviantní služba: Provádění kontrol v oblasti cateringu

    • Cílem přednášky je seznámit studenty s rozsahem závodního stravování příslušníků a zaměstnanců formou cateringu v AČR.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát způsoby jeho provozování

      - znát možnosti rozsahu smluvního ujednání a poskytování služeb,

      - umět zajišťovat fyzickou, dokladovou a účetní kontrol.

      Rozsah: 4hod. přednášky, 1 hod seminář

  • 7. téma: Proviantní služba: Zásady sestavování jídelních lístků

    • Cílem přednášky je naučit studenty hlavní zásady racionální výživy závodního stravování.  

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát plánování výživy v AČR

      - znát postup sestavování jídelního lístku,

      - znát stravování v extrémních klimatických podmínkách a při transportu vojsk,

      - znát doporučený standard závodního stravování,

      - umět sestavit jídelní lístek.

      Rozsah: 4hod. přednášky

  • 8. téma: Proviantní služba: Rozpis cen připravovaných jídel, dodržování kvality a množství připravované stravy

    • Cílem přednášky je seznámit studenty se způsobem rozpisu cen připravovaných pokrmů.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát účetní kontrolou ve váhovém množství a pořizovací ceně,

      - umět porovnat požadované energetické a výživové hodnoty ekonomiky výživy, 

      - znát základní skupiny potravin.

      Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 9. téma: Ochrana životního prostředí: Systém ekologického dozoru

    • Cílem přednášky je seznámit studenty se systémy ekologického dozoru a seznamem platných právních předpisů.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát institucionální podobu dozorových a kontrolních orgánů,

      - umět zacházet ze všeobecně platnými právními předpisy

      - znát resortními předpisy .

      Rozsah: 4 hod. přednášky

  • 10. téma: Ochrana životního prostředí: Tvorba havarijních plánů

    • Cílem přednášky je seznámit studenty že provoz objektů a zařízení se řídí provozními řády, jejichž součástí jsou havarijní řády.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát základními pojmy a významem havarijních řádů při vzniku rizik,

      - být schopni implementovat havarijní plán do podmínek útvaru/zařízení

      - schopni zajistit součinnost s příslušnými orgány veřejné správy.

      Rozsah: 4 hod. přednášky

  • 11. téma: Ochrana životního prostředí: Nakládání s vybranými druhy odpadů

    • Cílem přednášky je seznámit studenty s filosofií odpadového hospodářství, základní terminologií nakládání a hospodaření s odpady a systémem správního řízení a řízení podle odpadového zákona příslušnými orgány odpadového práva.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát základními součásti odpadového práva,

      - znát odpady odléhající zpětnému odběru výrobků

      - znát odpady, jejichž nakládání je s ohledem na jejich vlastnosti specifické.

      Rozsah: 2 hod. přednášky, 8 hod. exkurze (spalovna, skládka odpadů)

  • 12. téma: Ochrana životního prostředí: Organizace sběru nebezpečného odpadu, školení specialistů

    • Cílem přednášky je seznámit studenty s pojmem nebezpečný odpad a naučit je povinnosti původce odpadu podle práva odpadového hospodářství.

       Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát povinnosti původce odpadu,

      - znát způsoby nakládání s nebezpečným odpadem

      - umět vyplnit identifikační list nebezpečného odpadu.

      Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 13. téma: Nemovitá infrastruktura: Přehled stavebně ubytovacího materiálu (seznam inventáře), požadavky při rušení stavebně ubytovacího materiálu, realizace požadavku na obnovu nemovitého majetku

    • Cílem přednášky je seznámit studenty novou formou managementu v dřívější aktivitě vojenské správy budov, dnes pojímané jako facility management, s uvedením důvodů jeho implementace.

      Studenti po absolvování této přednášky budou:

      - znát požadavky nemovitá infrastruktury ve facility managementu,

      - znát požadavky implementace procesu ve strategické, taktické a operační součinnosti

      - znát základní pojmy zelená budova, katastr nemovitostí a související.

      Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 14. téma: Letní kurz: Logistické zabezpečení personálu

    • Cílem polního výcviku je seznámit studenty s technickými prostředky proviantní služby (výzbrojí a výstrojí) a naučit jejich používání v polních podmínkách.

      Studenti po absolvování polního výcviku budou:

      - znát základní technické prostředky proviantní služby v provozu,

      - umět vést nezbytnou dokumentaci a způsoby jejího vyplně,

      - umět zajistit přípravu stravy v polní kuchyni,

      - ovládat  bezpečnost a ochranu zdraví při práci s ohněm, horkou vodou a oleji,správnou manipulaci s hořáky, 

      - znát ošetření použité výstroje a použitého technického prostředku,

      - znát základní principy správné výrobní a hygienické praxe v poli.

      Rozsah: 25 hod. polního výcviku

  • 15. téma: Výstrojní služba: Řízení zabezpečení na taktickém stupni MU 2.1

    Cílem přednášky je objasnit studentům zásady zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - znát současnou právní úpravu

    - znát základní zásady pro poskytování výstrojní náležitosti

    Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 16. téma: Výstrojní služba: Poskytování výstrojních náležitostí a zásady vystrojování

    Cílem přednášky je objasnit studentům zásady a principy poskytování výstrojních náležitostí

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - znát zásady poskytování výstrojních náležitostí

    - znát rozsah poskytovaných výstrojních náležitostí

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 17. téma: Výstrojní služba: Přidělení výstroje dle platných norem, výdej podle zvýšené normy

    Cílem přednášky je objasnit studentům zásady přidělování výstroje

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - znát zásady přidělování výstroje

    - znát základní výstrojní součástky

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 18. téma – část 1: Výstrojní služba: Zabezpečení výstrojních součástek k využití při výcviku, BoPo a jiné služební činnosti

    Cílem přednášky je objasnit studentům zásady a postupy při poskytování výstrojních náležitostí za různých situací

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - znát zásady přidělování v míru

    - znát zásady přidělování při výcviku v poli

    - znát zásady přidělování při výcviku za válečného stavu

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 18. téma – část 2: Výstrojní služba: Zabezpečení výstrojních součástek k využití při výcviku, BoPo a jiné služební činnosti

    Cílem cvičení je na příkladech procvičit schopnosti studentů správně aplikovat výstrojní náležitosti jednotlivým kategoriím vojáků

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát výstrojní náležitosti

    - znát zásady správné volby výstrojních náležitostí

    - znát kategorie vojáků z pohledu výstrojních náležitostí

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 19. téma: Výstrojní služba: Prostředky balistické ochrany jednotlivce

    Cílem cvičení je seznámení studentů z prostředky balistické ochrany jednotlivce.

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát prostředky balistické ochrany

    - znát zásady volby prostředků balistické ochrany jednotlivce

    - znát zásady údržby a skladování

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 20. téma: Výstrojní služba: Zásady vystrojování záloh

    Cílem cvičení je seznámení studentů se zásadami a postupy při zabezpečení příslušníků AZ výstrojí .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát rozsah výstrojních náležití pro příslušníky AZ

    - znát zásady pro poskytování výstrojních náležitostí

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 21. téma: Výstrojní služba: Hospodaření s materiálem osobního použití u útvaru

    Cílem exkurze je představení studentům možnosti aplikace teorie do praxe. .

    Studenti po absolvování této exkurze budou:

    - znát aktuální problémy v oblasti výstrojního zabezpečení

    - znát mezi sklady a skladišti výstroje

    Rozsah: 8 hod. exkurze

  • 22. téma: Výstrojní služba: Zvýšené normy

    Cílem cvičení je seznámení studentů se významem zvýšených výstrojních náležitostí při zabezpečení vojáků .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát rozsah zvýšených výstrojních náležitostí

    - znát zásady pro poskytování zvýšených výstrojních náležitostí

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 23. téma – část 1: Výstrojní služba: Evidence výstroje

    Cílem přednášky je objasnění zásad a postupů při evidenci výstroje.

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát zásady vedení evidence výstroje

    - znát ISL a umět jej využívat

    Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 23. téma – část 2: Výstrojní služba: Evidence výstroje – ISL KPSW E a KPSW ŘZ

    Cílem cvičení je objasnění strukturu ISL a využití KPSW E a KPSW ŘZ .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát KPSW E

    - znát KPSW ŘZ

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 23. téma – část 3: Výstrojní služba: Evidence výstroje – ISL KPSW OEM-OBM

    Cílem cvičení je objasnění významu KPSW OEM-OBM a prakticky procvičit využití při evidenci výstroje .

    Studenti po cvičení

    - znát KPSW OEM-OBM

    - znát využití a praktickou aplikaci

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 24. téma: Nemovitá infrastruktura: Struktura a úkoly ubytovací a stavební služby v AČR

    Cílem přednášky je objasnění úkoly a struktury ubytovací služby .

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - strukturu ubytovací služby

    - znát úkoly jednotlivých prvků ubytovací služby

    Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 25. téma - část 1: Nemovitá infrastruktura: Ubytování vojsk u útvaru, posádce a při výcviku, vedení dokumentace ubytovací služby u útvaru

    Cílem cvičení je objasnění zásady údržby a oprav NI .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát zásady pro opravy NI

    - znát zásady pro údržbu NI

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 25. téma – část 2: Nemovitá infrastruktura: Ubytování vojsk u útvaru, posádce a při výcviku, vedení dokumentace ubytovací služby u útvaru

    Cílem cvičení je zpracování příkladů PUO NI a jejich řešení.

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát zásady zpracování PUO NI

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 26. téma: Požární ochrana: Zásady požární ochrany

    Cílem přednášky je objasnit studentům základní zásady požární ochrany .

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - znát zásady požární ochrany

    - znát rozsah požární ochrany u úvarů AČR

    Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 27. téma – část 1: Požární ochrana: Druhy školení, požární prevence, součinnost při výcviku požárních družstev s VHJ v posádce

    Cílem cvičení je objasnit studentům zásady školení zaměstnanců v oblasti požární prevence .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát zásady druhy školení PO

    - znát rozsah školení PO

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 27. téma – část 2: Požární ochrana: Druhy školení, požární prevence, součinnost při výcviku požárních družstev s VHJ v posádce

    Cílem cvičení je objasnit studentům druhy prevence v oblasti požární prevence .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát druhy prevence PO

    - znát rozsah výcviku požárních družstev

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 28. téma: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: Hodnocení rizik

    Cílem přednášky je objasnit studentům význam hodnocení rizik a aplikaci jednotlivých metod .

    Studenti po absolvování této přednášky budou:

    - znát význam prevence rizik

    - znát a aplikovat vybrané metody hodnocení rizik

    Rozsah: 2 hod. přednášky

  • 29. téma: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: BOZP ve skladovém hospodářství

    Cílem cvičení je objasnit studentům zásady zajištění BOZP ve skladových prostorech .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát zásady zajištění BOZP

    - znát rozlišení skladů a skladových prostorů

    Rozsah: 2 hod. cvičení

  • 30. téma: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: Hospodaření s ochrannými pracovními pomůckami

    Cílem cvičení je objasnit studentům zásady poskytování a hospodaření s ochrannými pracovními pomůckami .

    Studenti po absolvování tohoto cvičení budou:

    - znát pojem OOPP

    - znát zásady poskytování OOPP

    Rozsah: 2 hod. cvičení