1.2 Formy studia – modifikované pojetí



Učební text kapitoly



Celoživotní učení v podmínkách CBVSS-VŠ UO, je zakotveno v Programech celoživotního vzdělávání. Programy celoživotního vzdělávání na CBVSS-VŠ UO se člení na vojenské kariérové kurzy a odborné kurzy. Studium v rámci CŽU se uskutečňuje prezenční, distanční nebo kombinovanou formou. Za vojenský kariérový kurz je považován Kurz generálního štábu (dále jen KGŠ) a Kurz pro vyšší důstojníky (dále jen KVD). Za odborný kurz je považován Kurz strategického řízení obrany (dále jen KSŘO).

Prezenční forma studia (dříve používaný pojem denní forma studia) zpravidla probíhá kterýkoliv všední den, dopoledne i odpoledne. Účastník celoživotního vzdělávání má povinnost navštěvovat předepsané metody výuky (semináře, cvičení, přednášky, kolokvia apod.).

Prezenční studium dává účastníkovi CŽV obecně větší svobodu při volbě studovaného předmětu a nakládání se studijním časem. Na první pohled je časově náročnější, protože vyžaduje denní docházku. Výhodou je denní kontakt s ostatními účastníky CŽV, snadný přístup k informacím o dění v rámci studovaného předmětu a bloku, možnost osobních konzultací s lektory a další.

Distanční forma studia (dříve používaný pojem dálková forma studia) zpravidla probíhá ve stanovený všední den dopoledne i odpoledne (jeden den v týdnu nebo několik dnů měsíčně apod.). Účastník CŽV má povinnost navštěvovat předepsané metody výuky (semináře, cvičení, přednášky, kolokvia apod.). O účasti na výuce se vede prokazatelná evidence.

Distanční forma je založena na samostatném studiu, kdy výuka neprobíhá na učebnách a nevyžaduje se osobní účast lektora a účastníka CŽV ve škole. Účastník CŽV absolvuje důležitá zaměstnání související se zahájením a ukončením kurzu, případně studovaného předmětu (obhajoby písemných prací, zkoušky apod.).  Nestuduje předměty izolovaně, ale během studia pravidelně komunikuje s lektory, kteří mu pomáhají studium organizovat a řídit, a se kterými může konzultovat případné studijní problémy. Sám si víceméně určuje režim svého studia, což je velkou výhodou distanční formy studia. Na druhou stranu klade studium vysoké nároky na vůli a osobní kázeň při plnění a dodržování studijních úkolů (povinností), za které je student hodnocen. Délka celého studia může být až dvojnásobně delší než studium prezenční formou.

Kombinovaná forma studia je založena na principech poplatných pro prezenční a distanční formu studia, jedná se o vhodnou kombinaci na základě potřeb a požadavků gestora kurzu a školy, která jej realizuje.

Pro účastníka CŽV ve vojenském kariérovém kurzu a odborném kurzu (viz první odstavec kapitoly 1.2 e-kurzu) je vždy zabezpečena studijní opora prostřednictvím elektronického vzdělávání bez ohledu na formu studia.

 

Krátký úkol kapitoly



Krátký úkol kapitoly 1.2 e-kurzu


Náleží vojenské kariérové kurzy a odborné kurzy v gesci CBVSS-VŠ UO do Programů celoživotního vzdělávání UO?  
(vyberte jednu z nabízených možností níže) 
 

► ANO ◄

► NE ◄