Cílem výuky a studia předmětu je v části Investice vybavit studenty základními znalostmi problematiky investic a investování, jak v rámci podniku, tak i v podmínkách AČR. Studium v části Akvizice je zaměřeno na seznámení studentů se zásadami akvizice. Dále nástroji, metodami, standardy a metrikami užívanými v procesech akvizice majetku s ohledem na životní cyklus nakupovaných produktů včetně významu managementu jakosti.
Znalosti:
Orientuje se ve vymezení a třídění investic. Zná základní fáze investičního rozhodování, finanční zdroje krytí investic, investičního rozhodování a jejich využití v rámci investičních projektů AČR.
Orientuje se v metodách, nástrojích a postupech používaných pro ekonomické řízení a rozhodování v oblasti investic a oblasti akvizice ve vazbě na systém managementu jakosti.
Je seznámen s etapami a procesy životního cyklu nakupovaných produktů (investic), orientuje se v tvorbě nákladových modelů životního cyklu.
Disponuje základními informacemi o oblasti akvizice - nákupu s aplikací ekonomického stylu řízení procesů v prostředí veřejné správy se zaměřením na resort MO ČR.
Zná použití zásad akvizice ve veřejném sektoru se zaměřením na plánování a uplatnění vybraných postupů, nástrojů a metod zejména včetně aplikace v podmínkách AČR. Je seznámen s vazbami investic jejich specifikací na veřejné zakázky, se zákonem o veřejných zakázkách a souvisejícími vnitřními předpisy.
Dovednosti:
Dovede hodnotit ekonomickou efektivnost investic nákladovými a dalšími metodami a vyhodnocovat rizika investičních projektů v civilních a vojenských podmínkách, optimalizovat kapitálovou strukturu, vyhodnocovat vliv úroků, daní a inflace na investiční rozhodování.
Umí řídit rozvíjení znalostí z oblasti akvizice včetně souvislostí a se zaměřením na postupy zdokonalování systému organizace aplikací metod řízení jakosti, uplatněním a rozvojem procesního řízení, standardů, metrik v činnosti organizace.
Zná postupy procesů řízení vztahů s dodavateli, metody hodnocení efektivnosti, dodavatelů a o způsoby vyhodnocování analýzy rizik.
Dovede řídit a algoritmizovat činnosti spojené s akvizicí - nákupem a řízením jakosti podle příslušných zákonných norem, vnitřních norem resortu MO ČR a Českých obranných standardů.
Umí diferencovat jednotlivé funkce a etapy životního cyklu nakupovaného produktu na základě příslušných - Českých obranných standardů.
Obecné způsobilosti:
Je schopen řídit přidělenou oblast činnosti (např. investic a akvizic) na určeném pracovišti. Má schopnosti prezentovat výsledky své práce.