Téma:

Bezpečnost, ozbrojené síly a společnost

Lektor:

PhDr. Libor Frank, Ph.D.

Cíle:

- Přiblížit genezi vnímání bezpečnostní problematiky a zdrojů ohrožení českou společností v uplynulých dekádách a v současnosti

- Prezentovat výsledky vybraných výzkumů veřejného mínění v ČR týkající se otázek bezpečnosti, obrany a ozbrojených sil

Obsah:

Ozbrojené síly České republiky, jejichž jádro tvoří AČR, jsou určeny k obraně státu, společnosti a demokratického politického uspořádání. Pro úspěšné naplňování svého poslaní a pro získávání politické a veřejné podpory musí ozbrojené síly demokratického státu vnímat a respektovat postoje, názory a obavy veřejnosti. Téma se věnuje dvěma okruhům otázek: 1) percepci zdrojů ohrožení a obecně bezpečnostní problematiky českou veřejností ("čeho se lidé bojí") a tomu, jak se spektrum vnímaných hrozeb nebo bezpečnostních témat v čase vyvíjelo a měnilo, 2) percepci ozbrojených sil, hodnocení jejich činnosti a užitečnosti ("co lidé o armádě vědí a co od ní očekávají"). V rámci tématu je rovněž věnována pozornost názorům veřejnosti na členství v NATO, profesionalizaci a image armády, prestiž vojenského povolání apod.

Úkoly pro samostatnou práci:

Seznámit se s obsahem studijních zdrojů

Studijní zdroje:

1. FRANK, Libor. Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám (prezentace bude vložena před přednáškou)

2. Postoje českých občanů k obraně - červen/červenec 2023. Říjen 2023. CVVM. Dostupné zde

Naposledy změněno: pátek, 8. března 2024, 12.14