Téma:

Problematika radikalizace

Cíl:

  • Objasnit faktory, které vedli k radikalizaci Evropanů směrem k tzv. džihádismu.
  • Nastínit profil různých kategorií zradikalizovaných osob.
  • Ozřejmit možnosti boje proti radikalizaci a násilnému extremismu

Úvod do tématu:

Evropa v uplynulém desetiletí zaznamenala radikalizaci mladých lidí, kteří se z různých důvodů rozhodli přidat k tzv. Islámského státu a jemu přidružených skupin, případně spáchali útok inspirujíc se jejich radikální ideologií jako osamělí aktéři. Přednáška má objasnit, kdo jsou zranitelné skupiny nejvíce náchylné podlehnout radikalizaci k tzv. džihádismu a ozřejmit příčiny, které vedou k radikalizaci jednotlivců. Obvykle jde o druhou a třetí generaci migrantů, kteří čelí krizi identity, marginalizaci, znevažování, nedostatku seberealizace a dalším pocitům, které přispívají k jejich zranitelnosti. Samostatně se bude zabývat různými kategoriemi radikalizovaných jedinců (zahraniční bojovníci, osamělí aktéři, ženy). Pokusí se nastínit nejčastější vzorce jejich radikalizace, ačkoli neexistuje jediný a univerzálně použitelný profil zahraničního bojovníka nebo osamělého aktéra.

Z hlediska boje proti násilnému extremismu a radikalismu je nezbytné zaměřit se na prevenci, když ta selže je nezbytné co nejdřív odhalit osoby, které již procházejí procesem radikalizace, a nakonec je potřebná deradikalizace, která se týká i navrátilců (ti, kteří se přidali k Islámskému státu a poté se rozhodli vrátit se do své domovské země).

Prezentace zde

Instrukce na seminář: bez zadání

Povinné studijní zdroje:

1. SPECKHARD, Anne. The Lethal Cocktail of Terrorism. International Center for the Study of Violent Extremism, 2016. Dostupné zde.

2. MIKUŠOVIČ, Dušan. Ako sa z miništranta Dominika zo Šarišských Michalian stal islamista Abdul Rahman. DenníkN, 15.11.2019.  Dostupné zde.

3. PRUŠOVÁ, Veronika. „Jej deti sa „hrali“ na odrezávanie hláv. Ako dôkazy proti žene obvinenej z terorizmu použili aj fotky rodiny.“ DenníkN, 18.2.2023. Dostupné zde.

Doporučené studijní zdroje:

1. International Center for the Study of Violent Extremism. Memes: ISIS Defectors Speak Out. Dostupné zde.

2. International Center for the Study of Violent Extremism. Breaking the ISIS Brand (videos). Dostupné zde.

3. PBS. Return from ISIS. Dokumentární film (54 min). Dostupné zde.

4. My daughter and the caliphate | DW Documentary. Dostupné na youtube


5. Daughters of al-Shabab. Radicalized youth. Al Jazeera. 2018. (video, 25 min) Dostupné zde

6. REKAWEK, Kacper et al. The Input: Pathways to Jihad. A thematic Analysis of 310 cases. Bratislava: GLOBSEC. Dostupné zde.

7. SPECKHARD, Anne, SHAJKOVCI, Ardian. Prison: Militant Jihadist Recruiting Grounds or Refuge for Rehabilitation? International Center for the Study of Violent Extremism, 2018. Dostupné zde.  

8. SPECKHARD, Anne. Brides of ISIS: The Internet Seduction of Western Females into ISIS, 2016. Dostupné zde.

9. VEGRICHTOVÁ, Barbora. Hrozba radikalizace: Terorismus, varovné signály a ochrana společnosti. Grada, 2019. ISBN 978-80-271-2031-4.

10. SMOLÍK, Josef. Psychologie terorismu a radikalizace. Jak se z beránků stávají vlci. Brno: Mendelova univerzita, 2020. ISBN 9788075097231

11. Alex P. Schmid (ed.). 2020. Handbook of Terrorism Prevention and Preparedness. The Hague: International Centre for Counter-Terrorism. ISBN: 9789090339771 (Part II: Prevention of Radicalization). Dostupné zde.

Tipy na volnočasové knihy/filmy:

1. Anna Erelle. Džihád - V kůži bojovníka Islámského státu. CPress, 2016 - databaze knih 81%

2. Asne Seierstad. Dve sestry. Absynt, 2018 - databaze knih 92%

3. Dokumentární film: Bojovníci ze severu (Dánsko/Somálsko, 2015) - CSFD 62%

4. Seriál: Chalífát (Švédsko, 2020) - CSFD 91%

Naposledy změněno: pondělí, 30. října 2023, 16.41