Téma:

Bezpečné přístavy pro teroristy

Cíl:

  • Charakterizovat bezpečné přístavy pro teroristy.
  • Představit nástroj k identifikaci potenciálních bezpečných přístavů pro teroristy.

Úvod do tématu:

Bezpečný přístav pro teroristy představuje území, kde teroristé mohou beztrestně a svobodně vykonávat svoji činnost včetně výcviku, rekrutace či plánování útoků. Takovým bezpečným přístavem se za určitých okolností mohou stát tzv. zhroucené státy, které nedokážou kontrolovat své území a zajistit obyvatelům základní statky a služby. V 90. letech minulého století byl Afghánistán bezpečným přístavem pro al-Káidu, na konci první dekády 21. století se území Somálska stalo bezpečným přístavem pro aš-Šabáb a v nedávné minulosti si tzv. Islámský stát vybudoval bezpečný přístav na území Iráku a Sýrie. Uvedené příklady umožňují nejen pochopit vztah mezi zhroucením státu a vybudováním bezpečného přístavu pro teroristy, ale taktéž umožňují identifikovat faktory, které zvyšují zranitelnost určitých území a jejich atraktivitu pro teroristické sítě. Problematika bezpečných přístavů pro teroristy zároveň poukazuje na význam budování států v rámci boje proti terorismu. V případě tzv. džihádistických teroristických skupin se ale ukazuje, že význam bezpečných přístavů posunuly o level výše v tom smyslu, že se nesnaží kontrolovat „jen“ teritorium, ale mají zájem i o kontrolu příslušného obyvatelstva, vytváření paralelních mocenských struktur a zavádění vlastního právního řádu. Vznikají tak de facto kvazi-státy, případně jakési teroristické semi-státy. Ty mohou představovat výzvu také pro statebuilding zhroucených států.

Prezentace zde

Instrukce na seminář zde

Povinné studijní zdroje:

1. VOX. How Islamist militant groups are gaining strength in Africa (video, 5 min). Dostupné na youtube 

 

Doporučené studijní zdroje:

1. ABC News. NY Rep.: Afghanistan will 'turn into a terrorist safe haven' (video, 7 min). Dostupné na youtube 

2. Fragile states index. Annual report 2023. The Fund for Peace. Dostupné zde.

3. KITTNER, Cristiana C. Brafman. The Role of Safe Havens in Islamist Terrorism. In: Terrorism and Political Violence, roč. 19, č. 3/2007, ISSN 0954-6553, s. 307-329. Dostupné zde.

4. BYMAN, Daniel. Denying Terrorist Safe Havens: Homeland Security Efforts to Counter Threats from Pakistan, Yemen and Somalia. Brookings, 3.6.2011. Dostupné zde

5. SVOBODA, Daniel. 2020. Alternatives of Boko Haram to the contemporary modern Nigerian state. In Defence and strategy 20(2). Dostupné zde.

6. KORTEWEG, R. Black Holes: On Terrorist Sanctuaries and Governmental Weakness. In: Civil wars, roč. 10, č. 1/2008, ISSN 1369-8249, s. 60-71. Dostupné zde.

Volnočasové filmy

Kapitán Phillips (2013) - CSFD 84% 

Naposledy změněno: středa, 15. listopadu 2023, 13.04