Téma:

Moderní aspekty terorismu

Cíl:

  • Objasnit odkud mají teroristé finance a jak dochází k finančním transferům.
  • Poukázat na hrozbu použití CBRN zbraní teroristy za účelem hromadného ničení.

Úvod do tématu:

Téma se zabývá dvěma vybranými aspekty souvisejícími s terorismem: problematikou financování terorismu a použití zbraní hromadného ničení teroristy (neboli CBRN zbraní).

Teroristé potřebují ke své činnosti finanční zdroje, a proto se podílejí i na organizovaném zločinu, přičemž v tomto případě ekonomický zisk není jejich konečným cílem, ale jen prostředkem k dosažení zpravidla politických cílů. Velká část příjmů teroristických skupin pochází z ilegální činnosti (únosy, krádeže, obchod s ilegálními komoditami apod.), což teroristy následně nutí k praní špinavých peněz. Část zdrojů pochází i z externích příjmů (charity, výpalné, státy sponzorující terorismus apod.). Vzhledem k tomu, že státy se zpravidla dokáží shodnout na tom, co je ilegální ekonomická činnost, vzniká prostor pro spolupráci na mezinárodní úrovni v boji proti financování terorismu. Omezení příjmů teroristických skupin by mohlo značně oslabit i jejich způsobilosti a činnost.

Druhým aspektem je snaha teroristů o získání a použití zbraní hromadného ničení (ZHN), resp. CBRN zbraní. Již v minulosti bylo několik případů použití převážně chemických případně biologických zbraní teroristy a evidujeme i pokusy o použití radiologické zbraně, ale tyto případy zpravidla vyústily spíše do hromadné paniky než hromaděného ničení. Převládá domněnka, že dnešní teroristé nedisponují kombinací záměru, schopnosti a příležitosti získat nebo použít ZHN. Jejich získání a použití většinou vyžaduje odborné znalosti a úspěšnost takového útoku také závisí v některých případech na vnějších podmínkách (např. klima). Přesto mohou usilovat o primitivnější podobu CBRN zbraně, k níž návody se šíří i v online prostoru. Existuje také riziko, že teroristé by se mohli dostat k materiálům, které jsou ve vlastnictví států, případně je zakoupit od kriminálních skupin například na dark netu. Nicméně platí, že pravděpodobnost velkého CBRN útoku s hromadným ničením je i nadále nízká, přestože minulost ukazuje, že to nelze vyloučit (zejména ze strany náboženských kultů a islamistických teroristů, kteří zpravidla používají větší míru násilí a již v minulosti se snažili takový útok nábožensky legitimizovat). 

Prezentace zde

Instrukce na seminář zde

Povinné studijní zdroje:

1. FILIPEC, Ondřej. Fenomén terorismus: česká perspektiva. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Pouze kapitoly 5.2 Ekonomie terorismu (s. 95-103, dostupné zde) a Rozhovor 4: Terorismus a zbraně hromadného ničení. (s. 187-199, dostupné zde).

Doporučené studijní zdroje:

1. GIORGIDZE, Lasha, WITHER, James. Horror or Hype: The Challenge of Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear Terrorism. GCMC, 2019. Dostupné zde.

2. DION-SCHWARTZ, Cynthia et al. Terorist use of cryptocurrencies. RAND Corporation, 2019. ISBN 978-1-9774-0234-9. Dostupné zde.

3. Itai Zehorai. 2022. Forbes Israel Special Report: The World’s Richest Terrorist Organizations. Dostupné zde

4. Country reports on terrorism 2020. Chapter 2: State Sponsors of Terrorism. US department of State: Bureau of Counterterrorism, 2021. Dostupné zde.

5. DAVIS, Jessica. 2020. Part III, Chapter 14: Prevention of Terrorist Financing. In: Alex P. Schmid (ed.). Handbook of Terrorism Prevention and Preparedness. The Hague: International Centre for Counter-Terrorism, 2020. ISBN: 9789090339771. Dostupné zde.

6. GALATAS, Joannis. 2020. Part III, Chapter 17: Prevention of CBRN Materials and Substances Getting into Terrorist. In: Alex P. Schmid (ed.). Handbook of Terrorism Prevention and Preparedness. The Hague: International Centre for Counter-Terrorism, 2020. ISBN: 9789090339771. Dostupné zde.

Naposledy změněno: pondělí, 20. listopadu 2023, 10.12