Téma:

Boj proti terorismu

Cíl:

  • Představit nástroje boje proti terorismu.
  • Objasnit základní prvky a rozdíly mezi trestně-právním a vojenským přístupem k boji proti terorismu a jejich implikace.

Úvod do tématu:

Přednáška se bude primárně zabývat dvěma základními přístupy k terorismu: trestně-právním (prosazování práva) a vojenským. Jeden sice nemusí nevyhnutně vylučovat ten druhý, ale od zvoleného přístupu závisí nejen, jak budeme nahlížet na teroristy (jako na kriminálníky nebo jako na stranu ozbrojeného konfliktu), ale i jak se k nim budeme chovat (postavíme je před soud nebo uplatníme mezinárodní humanitární právo a můžeme je případně zabít i bez soudu?). Po 11. září 2001 USA zvolily primárně vojenský přístup k terorismu, když mu vyhlásily válku. Tento přístup může sice přinést krátkodobé výsledky (pokud jsou teroristé koncentrováni na určitém území), ale jak se ukazuje, sám o sobě nestačí, zejména když jde o tak komplexní a specifickou hrozbu jako je terorismus, který do velké míry spočívá v ideologii, a tu nelze porazit vojensky. Vojenský přístup je potřeba doplnit měkkými nástroji boje proti terorismu včetně psychologických operací. Ty by měly spočívat v poskytování protinarativů důvěryhodným zdrojem s cílem předejít radikalizaci nebo podpořit dezerci.

Ve všeobecnosti platí, že terorismus sice můžeme dočasně potlačit, ale jeho úplná eliminace je prakticky nemožná dokud budou existovat podmínky, které nutí lidi zvolit si terorismus jako formu jejich boje. Strategie boje proti terorismu by tak měla chápat terorismus jako komplexní fenomén a měla by zohledňovat různé jeho aspekty (politické, sociální, ekonomické a jiné). Je proto nevyhnutelné kombinovat různé nástroje boje proti terorismu nejen na úrovni státní moci (policie, armáda, justice, legislativa, zpravodajské služby, diplomacie, a jiné) ale i na úrovni společnosti (soukromý sektor, NGOs, školství, náboženští vůdci, a jiné). Je také potřeba myslet nejen na to, jak stát zareaguje na případný útok, ale důležitá je i fáze před útokem (zabránění radikalizace a útokům) a fáze po útoku (stíhání pachatelů).

Prezentace zde

Instrukce na seminář zde

Povinné studijní zdroje:

1. FILIPEC, Ondřej. 2017. Fenomén terorismus: česká perspektiva. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Pouze kapitola Rozhovor 7: Mezinárodní právo a terorismus (s. 217-228, dostupné zde)

Doporučené studijní zdroje:

1. YANG, Allie. 2021. Fighter pilot reflects on would-be 9/11 suicide mission. Dostupné zde.

2. BELLAMY, Alex J. 2006. "No pain, no gain? Torture and ethics in the war on terror." International Affairs 82(1): 121-148. Dostupné zde

3. ROSENBERG, Carol. 2023. "Trial Guide: The Sept. 11 Case at Guantánamo Bay." The New York Times. Dostupné zde.

4. HOWARD, Michael. 2002. "What´s in a name? How to fight terrorism." Foreign Affairs 81(1): 8-13. Dostupné zde

5. AKI PERITZ. 2022. "How the U.S., U.K. and Pakistan Teamed Up To Stop Another 9/11". Politico. Dostupné zde.

6. Inside the hunt for bin Laden (CBS News, 4 min). Dostupné na youtube 

7. Killing bin Laden. CBS News, 43 min. Dostupné na youtube 

8. Česká televize. 2015. Hyde Par Civilizace. (video) Dostupné zde

9. DUNCAN, Ken. 2020. Part III, Chapter 20: "The Role of Intelligence in the Prevention of Terrorism (Early Warning – Early Response)." In: Alex P. Schmid (ed.). Handbook of Terrorism Prevention and Preparedness. The Hague: International Centre for Counter-Terrorism. Dostupné zde.

10. Part IV: "Prevention of, and Preparedness for, Terrorist Attacks." In Alex P. Schmid (ed.): In Handbook of Terrorism Prevention and Preparedness. The Hague: International Centre for Counter-Terrorism, 2020. Dostupné zde.

Volnočasové filmy/knihy:

1. Dokumentární mini-seriál: Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu - epizody 2-5 (Netflix, 2021) - CSFD 85%

2. Mauritánec: Deník z Guantánama (2021) - CSFD 65%

3. Teror (Německo, 2016) - CSFD 76%

4. Dokumentární film: Terror in Mumbai (Velká Británie, 2009) - CSFD

5. Dokumentární seriál: Zmařený teror (2018) - CSFD 66% 

6. 30 minut po půlnoci (2012) - CSFD 73%

7. Dokumentární mini-seriál: Americká štvanice: Útok na Bostonský maraton (Netflix, 2023) - CSFD81%

8. BOWDEN, Mark. Poslední akce: Zabití Usamy bin Ladina. CPress, 2013 - databaze knih 84%

Naposledy změněno: středa, 17. dubna 2024, 14.26