Téma:

Česká republika a terorismus

Cíl: 

  • Objasnit míru ohrožení ČR hrozbou terorismu.
  • Objasnit, jak ČR přistupuje k hrozbě terorismu.

Úvod do tématu:

Z historického hlediska Česká republika překonala transformaci ze státu podporujícího terorismus (podpora levicových teroristických skupin v období před rokem 1989) na stát bojující proti terorismu. ČR je z hlediska hrozby terorismu považována za bezpečnou zemi, ačkoliv vývoj v Evropě za poslední dekádu zvýšil riziko útoku i vůči českým zájmům. Přestože ČR dosud nezaznamenala útok zahraniční teroristické skupiny na vlastním území (je spíš považována za tranzitní krajinu zahraničních teroristů než za primární cíl), ukázalo se, že hrozbu představuje i domácí radikalizace, jakož i financování, podpora či propagace terorismu. V současnosti je možné vymezit několik rizikových faktorů zvyšujících riziko terorismu, a to jak z hlediska zahraničního, tak i domácího. Na uvedený vývoj reaguje Strategie ČR pro boj proti terorismu a Akční plány, které vymezují jednotlivé oblasti boje proti terorismu tak, aby došlo k minimalizaci rizika teroristického útoku na české cíle a zájmy, jakož i k maximalizaci připravenosti ČR na teroristický útok.

Prezentace zde

Zadání na seminář zde

Povinné studijní zdroje:

1. U Kulatého stolu. 2023. Josef Kraus: Putin nemůže jaderné zbraně použít sám. Islámský stát měl lepší marketing než Al-Káida. (pouze část 0:00-21:35 min). Video dostupné na youtube

Doporučené studijní zdroje:

1. MV ČR. Terorismus a jeho projevy v někdejším Československu a dnešní České republice. Dostupné zde.

2. Strategie České republiky pro boj proti terorismu. MV ČR. Praha, 2013. Dostupné zde

3. FILIPEC, Ondřej. Fenomén terorismus: česká perspektiva. Olomouc: Univerzita Palackého. v Olomouci, 2017. Kapitola 4: Terorismus v ČR (s. 73-90). Dostupné zde.

4. ČT. Hrdelní zločiny. Když vraždí ženy. 2. díl. (TV dokument, 25 min). Dostupné na 

.

5. MAREŠ, Miroslav. Terorismus v ČR. Brno: Centrum strategických studií, 2005. ISBN 80-903333-8-9.

Volnočasové filmy:

1. Milada (2017) - CSFD 56%

2. Já, Olga Hepnarová (2016) - CSFD 67%

Naposledy změněno: čtvrtek, 7. prosince 2023, 15.55