Lektor: Mgr. Richard Stojar, Ph.D.

Obsah:

Události, které se odehrály na konci 20. století v souvislosti s ukončením studené války, zásadním způsobem změnily geopolitickou situaci nejen v evropském regionu, ale měly bezprostřední dopad na celkové vnímání bezpečnosti státu a koncepty jejího zajišťování. Zánikem bipolarity a rozpadem SSSR se rychle zhroutil starý systém mezinárodních vztahů a vznikl rozsáhlý prostor bez potřebných bezpečnostních struktur. Uvolnění bipolárního uspořádání světa a omezení vlivu supervelmocí otevřelo prostor pro oživení stávajících nebo pro vznik nových bezpečnostních organizací a celkovou rekonfiguraci bezpečnostní architektury v Evropě. Kromě do té doby dominujícímu konceptu kolektivní obrany se stále více dostává pozornosti i komplementárním projektům kooperativní a kolektivní bezpečnosti.

Dramaticky kvalitativně i kvantitativně se např. proměnilo působení Organizace spojených národů ve světě. NATO se postupně přeměnilo z obranné na bezpečnostní organizaci, v několika vlnách se rozšířilo o nové členy a začalo aktivně působit i v oblastech značně vzdálených od hranic členských států. Novým a ambiciózním hráčem na poli bezpečnosti a do budoucna zřejmě i obrany se stává Evropská unie, která definitivně překročila rámec primárně ekonomického integračního uskupení a představuje dnes významného politického a potenciálně i vojenského aktéra s globálními ambicemi.

Vývoj evropské bezpečnostní architektury měl a má i zásadní význam pro institucionální zajištění bezpečnosti České republiky. Smyslem tématu je poskytnout studentům kontextuální informace obecnějšího rázu týkající se základních charakteristik, prvků a vývojových fází současné bezpečnostní architektury. Téma je úvodem k následujícím tématům, která se specificky a detailněji zaměřují na jednotlivé mezinárodní bezpečnostní organizace (OSN, OBSE, NATO, EU).

Cíle

  • Vysvětlit posluchačům pojem bezpečnostní architektura,
  • Nastínit základní etapy vývoje bezpečnostní architektury a popsat vazby jejích klíčových prvků,
  • Zobecnit důsledky plynoucí z vývoje a současného stavu bezpečnostního prostředí.

Úkoly pro samostatnou práci:

Seznámit se s obsahem zadané povinné literatury

Povinná literatura:

STOJAR, Richard. Mezinárodní bezpečnostní architektura (prezentace)

COHEN, Richard. From Individual Security to International Stability. In Cooperative Security. Richard Cohen, Michael Mihalka. Garmisch-Partenkirchen: George C. Marshall European Center for Security Studies, 2001, s. 3-28. Dostupné zde.

Doporučená literatura:

CHARAP, Samuel; SHAPIRO, Jeremy. A New European Security Order: The Ukraine Crisis and the Missing Post-Cold War Bargain. La Fondation pour la Recherche Stratégique. Note 5/2014. Dostupné z: https://www.frstrategie.org/sites/default/files/documents/publications/notes/2014/201415.pdf

Naposledy změněno: pátek, 15. prosince 2023, 13.56