Téma:

Politický extremismus

Lektor:

Mgr. Richard Stojar, Ph.D.

Úvod do tématu:

Slovo extrém pochází z latiny a znamená: nejkrajnější, nejvzdálenější nebo nejzazší. V politické teorii označuje tento pojem takovou pozici na pomyslné politické škále, která je nejvíce vzdálená od politického středu. Obvykle se však extremismus chápe jako jakákoli ideologie nebo aktivita, která směřuje proti stávajícímu politickému systému jako takovému a klade si za cíl jeho likvidaci a následné nahrazení vlastní alternativou. O této alternativě se předpokládá, že bude nedemokratická. Extremismus lze velmi obecně rozdělit na pravicový (sympatie k hnutím či ideologiím typu nacionálního socialismu, fašismu či některým formám rasismu) a levicový (komunismus, anarchismus, vyhraněné a násilné formy enviromentalismu).

Instrukce na seminář Každý student si připraví prezentaci na zvolené téma (budou doplněny nejpozději týden před seminářem) v rozsahu cca 10 minut plus 5 diskuze. 

Povinné studijní zdroje:

1. STOJAR, Richard. Politický extremismus (prezentace)

2. MV ČR. V čem spočívá hrozba extremismu. MV ČR 2020. Dostupné zde

3. Projevy extremismu a předsudečné nenávisti. Souhrnná situační zpráva 2.pololetí roku 2023. Dostupné zde

Doporučené studijní zdroje:

1. MAREŠ, Miroslav, SVOBODA, Ivo, STEHLÍK, Eduard. Extremismus jako bezpečnostní hrozba. Praha: Ministerstvo obrany ČR, Odbor komunikace a propagace (OKP) 2011.

Volnočasové zdroje:

1. Náš vůdce (film, 2008)

Naposledy změněno: pondělí, 18. března 2024, 07.56