Téma: 

Terorismus I

Lektor:

Mgr. Dominika Kosárová, Ph.D.

Úvod do tématu:

V rámci kurzu jsou hrozbě terorismu věnovány dvě přednášky, obě regionálně zaměřené. První přednáška se zaměřuje na Evropu, která má zkušenosti s různými podobami terorismu. Během studené války dominoval levicový terorismus motivován komunistickou ideologií (Rudé brigády, Frakce rudé armády) a bojem za národní identitu (IRA v Spojeném království a ETA ve Španělsku). Od 90. let se postupně v Evropě objevuje tzv. islamistický terorismus. Zatímco Evropa byla v 90. letech spíše bezpečným zázemím pro teroristy z Alžírska ale i z al-Káidy, zejména od invaze do Iráku v roce 2003 se stala terčem al-Káidy a jejích přidružených organizací. Následovaly útoky motivované účastí států na invazi do Iráku nebo jinými událostmi, které al-Káida interpretovala jako porušení tzv. „covenant of security“ (ta předtím představovala pro al-Káidu ideologickou překážku v útocích na Evropu). Z pohledu al-Káidy evropské státy porušily tuto „dohodu“ publikováním karikatur, které byly vnímány jako urážka nebo dokonce útok na islám, zatýkáním muslimů, zavíráním mešit, zákazy burky nebo jinými kroky, které byly interpretovány jako diskriminační vůči muslimům žijícím v Evropě. Hrozbu terorismu v Evropě kulminovala s nástupem tzv. Islámského státu, který provedl v evropských metropolích několik útoků. Zároveň se tisíce Evropanů rozhodly vycestovat do samozvaného kalifátu a přidat se k Islámskému státu nebo se „jenom“ inspirovaly jeho ideologií a útok vykonaly jako osamělí aktéři. Paralelně s islamistickým terorismem jsme v Evropě zaznamenali i nárůst pravicového (tzv. neo-fašistického) terorismu motivovaného nejen antiislamismem a xenofobií, ale také homofobií. Kromě toho se ale opětovně objevují i některé formy levicového terorismu včetně ekoterorismu nebo útoků na symboly technologického pokroku, které jsou motivovány i vírou v konspirační teorie.

Instrukce na seminář zde

Povinné studijní zdroje:

1. KOSÁROVÁ, Dominika. Terorismus I (prezentace).

2. Europol. European Union Terrorism Situation and Trend Report 2023. (pouze část “Terrorism in Europe in 2022: An Overview”, pp. 9-16) Available here.

Doporučené studijní zdroje:

1. UPSHAW, Charles A. Threats to peace in Ireland. In: Per Concordiam. GCMC, vol. 7, no. 4/2016, pp. 42-47. Dostupné zde.

Volnočasové zdroje:

KEEFE, Patrick Radden. Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland (non-fiction bestseller) - informace v databaze knih

Documentary movie: I, Dolours (2018) - vic na imdb

Film: Smrt přišla z Hamburgu (UK, 2004) - víc na csfd

Naposledy změněno: úterý, 26. března 2024, 07.23