Téma:

Terorismus II

Lektor:

Mgr. Dominika Kosárová, Ph.D.

Úvod do tématu:

Různé podoby terorismu ovlivňují v současnosti bezpečnostní prostředí ve všech makroregionech světa. Přednáška bude věnována čtyřem vybraným teroristickým skupinám ve třech různých regionech (Latinská Amerika, jižní Asie a Afrika). Zaměří se na jejich vzestup, specifika, případně pád.

V Latinské Americe přes půl staletí působila skupina FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie), označovaná někdy i za guerillu nebo taktéž jako příklad tzv. narkoterorismu. Svého času byla nejstarší, největší a nejlépe vyzbrojenou paramilitární skupinou v Latinské Americe. V roce 2016 sice podepsala s kolumbijskou vládou mír a většina členů následně demobilizovala, někteří členové ale dohodu neuznali a pokračují v boji i nadále. Úspěch mírové dohody závisí na schopnosti vlády splnit své sliby zejména vůči chudým a marginalizovaným regionům, kde měl FARC svého času největší podporu. 

V jižní Asii zas několik dekád působila skupina Tamilských tygrů, která bojovala proti vládě Srí Lanky za osamostatnění etnické minoritní skupiny Tamilců.  Podařilo se jí sice vytvořit kvazi stát na severu ostrova, ale nakonec byla armádou tvrdě zdecimována. Obnova jakékoliv militantní skupiny na severu Srí Lanky byla následně znemožněna nasazením ozbrojených složek v oblasti Eelamu. Navzdory tomu ale problémy, které vedly k násilné kampani, odstraněny nebyly.

Z hlediska džihádistického terorismu se novým bojištěm stává Afrika. Především jde o oblast Sahelu, kde působí skupina Boko Haram (oblast Čadského jezera) a al-Káida v islámském Magrebu (především Mali a sousední státy). Jedná se o teroristické skupiny, které přísahaly věrnost Al-Káidě nebo tzv. Islámskému státu a představují regionální hrozbu. Vývoj na africkém kontinentu se ale navzdory odlehlosti týkal i České republiky, neboť v Mali, kde má zázemí AQIM, aktivně působili i příslušníci AČR v rámci zahraniční operace. 

Všechny z uvedených skupin sdílejí některé společné charakteristiky. Vznikly v konfliktních oblastech nebo v důsledku konfliktu v reakci na relativní deprivaci a marginalizaci určitých skupin obyvatel. Kromě násilné kampaně se snažily vystupovat i jako sociální hnutí poskytující základní statky a služby. V některých případech (Boko Haram, Tamilští tygři) to dokonce vedlo k vytvoření jakéhosi státu ve státě (teroristický semi stát nebo kvazi stát).

Instrukce na seminář zde

Povinné studijní zdroje:

1. KOSÁROVÁ, Dominika. Terorismus II (prezentace).

2. VOX. Colombia’s fragile peace, explained, 2016 (6 min). Dostupné na youtube 

3. BBC Africa. Boko Haram: A decade of terror explained (7 min). Dostupné na youtube

4. Global News. Why jihadists are thriving in West Africa, 2020 (5 min). Dostupné na youtube

Doporučené studijní zdroje:

1. Economic Institute for Peace. Global terrorism index 2023. Dostupné zde.

2. Country reports on terrorism 2022. U.S. Department of State, Bureau of Counterterrorism, 2023. Dostupné zde.

3. KAZMAN, Mia. Women of the FARC. National Defense University: William J. Perry Center for Hemispheric Defense Studies, 2019. Dostupné zde.

4. TED Global. How Christmas lights helped guerrillas put down their guns, 2014 (14 min). Dostupné zde 

5. Congressional Research Servise. Boko Haram and the Islamic State West Africa Province. 2022. Dostupné zde.

6. DW News. Why extremist militias are on the rise in the West African Sahel (19 min). Dostupné na youtube

Naposledy změněno: úterý, 26. března 2024, 07.24