Téma: 

Informační působení

Lektor:

Mgr. Miroslava Pačková, PhD.

Úvod do tématu:

Hlavním cílem informačního působení je zisk informační výhody vedoucí ke zneužití slabin oponenta. Proces ovlivňování je založen na sběru a analýze zpravodajských informací, šíření a zdůrazňování nepravdivých a zavádějících informací, stejně jako na plánování, velení a politickém rozhodování. Informační vliv se může vyskytovat kdekoliv na spektru války a míru. Jeho využití je spojeno zejména s aktéry jako Rusko nebo Čína jimiž používaným nástrojům informačního ovlivňování jakož i teoretickému kontextu se bude věnovat tato přednáška. 

Instrukce na seminář

Studenti si připraví krátké prezentace (3-5 min.) na jimi zvolené téma informačního působení státního nebo nestátního aktéra. Výběr je na studentovi, může však zvolit jedno z navrhovaných témat ve sdíleném excelovém dokumentu. Studenti musí před seminářem do sdíleného dokumentu zadat svůj výběr. Cílem je, aby jednotlivci měli různá témata a nedocházelo k duplikování. 

Krátká prezentace by měla zahrnovat základní informace o aktérovi a nástrojích informačního působení, které používá. Dále by měla obsahovat cíle tohoto působení a zhodnocení dopadů. Studenti by měli čerpat informace pouze ze seriózních médií nebo odborné literatury. 

Přihlašování k tématům prezentací.xlsx

Povinné studijní zdroje:

PAČKOVÁ, Miroslava. Informační působení. 

Giles, Kier., 2016. The Next Phase of Russian Information Warfare. Riga: NATO Strategic Communications Centre of Excellence. Dostupné z: https://stratcomcoe.org/pdfjs/?file=/publications/download/keir_giles_public_20-05-2016.pdf?zoom=page-fit

Doporučené studijní zdroje:

Řehka, Karel. Informační válka. Vydání první. Praha : Academia, 2017.  218 stran. ISBN:978-80-200-2770-2

Volnočasové zdroje:

The Great Hack (film). Karim AMER a Jehame JOUHAIM. United States, 2019. Délka 113 minut. Dostupné na Netflixu.

 

Naposledy změněno: úterý, 23. dubna 2024, 21.20