Události související s bezpečností operačního systému se zaznamenávají do bezpečnostního logu. Kromě něj existuje ještě aplikační log, do kterého zaznamenávají události některé ze spuštěných aplikací, a systémový log, který využívá samotný operační systém - například k zápisu informací o průběhu svého spouštění, zavádění ovladačů a spouštění služeb. Další logy se vytvářejí v závislosti na roli, jakou počítač v síti plní. Vlastní logy tak má adresářová služba, DNS server a služba replikace souborů. Prohlížet obsah log souborů a konfigurovat jejich vlastnosti umožňuje nástroj Event Viewer.

Nastavení auditu

Obr.: Audit se zapíná v nástroji administrátora Local Security Settings.

Event Description

Account logon events

Řadič obdržel požadavek na ověření uživatelského účtu.

Account management

Administrátor vytvořil, změnil nebo smazal uživatelský účet nebo skupinu. Byl přejmenován, vypnut nebo zapnut uživatelský účet, nebo došlo k nastavení a změně hesla.

Directory service access

Uživatel získal přístup k objektu aktivního adresáře. K vygenerování záznamu je ještě třeba nastavit audit u konkrétního objektu v aktivním adresáři.

Logon events

Přihlášení a odhlášení uživatele, vytvoření a zrušení síťového spojení.

Object access

Uživatel přistupuje k souboru, adresáři nebo tiskárně. K vygenerování záznamu je ještě třeba nastavit audit u konkrétního objektu (modifikovat systémový ACL).

Policy change

Došlo ke změně v uživatelských právech nebo v politice auditu.

Privilege use

Uživatel použil některé z uživatelských práv, například změnil systémový čas.

Process tracking

Program provedl nějakou akci.

System

Došlo k restartování nebo vypnutí počítače nebo nastala událost, která ovlivnila bezpečnost Windows 2000.

 

Pokud chceme sledovat přístup k objektům, jako jsou soubory, adresáře, tiskárny a klíče registru, musí být nejprve povolena politika Audit object access. To ale nestačí, ještě je třeba upravit SACL (System Acces Control List). Například u adresáře a souboru stačí kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit Properties – panel Security – tlačítko Advanced – panel Auditing. Soubory a adresáře lze sledovat jen tehdy, pokud se nachází na NTFS disku, protože FAT disky audit nepodporují. Audit tiskárny se nastavuje podobně jako u souboru či adresáře, audit klíčů registru se nastavuje pomocí nástroje pro editaci registru regedt32.exe. Úpravu SACL typicky provádí administrátor, přičemž určí uživatele a skupiny, jejichž přístup k objektu chce sledovat; spolu s typem přístupu, který ho zajímá.

Naposledy změněno: pondělí, 20. února 2012, 05.41