Počítačové sítě lze dělit podle více kritérií.

Dělení počítačových sítí podle způsobu komunikace mezi koncovými uzly

  • Přepojování okruhů (Circuit Switching; rovněž spojově orientované)
    • Mezi koncovými body se ustavuje komunikační kanál (tj v zařízeních v síti), který se udržuje po danou dobu, i když se třeba momentálně data nepřenáší 
  • Přepojování paketů (Packet Switching, rovněž nespojované)
    • Data jsou předávána pomocí bloků dat, které jsou opatřeny adresami adresáta a odesílatele; každý blok dat je při cestě sítí zpracováván zcela samostatně a v síti není udržována žádná stavová informace

Dělení počítačových sítí podle vzdálenosti uzlů (počítačů) či pokryté plochy

  • Lokální (Local Area Network - LAN)
  • Globální neboli rozlehlé (Wide Area Network - WAN)

V minulosti byla používána i jiná kritéria, například přenosová rychlost (u LAN byla vysoká, u WAN nízká, což už dávno neplatí); ovšem představa o tom, co je lokální, je dodnes značně vágní. Ostatní typy sítí jako byly metropolitní už dnes nemá smysl zvlášť vyčleňovat.

Protokoly – v minulosti byly u LAN zcela jiné nežli u WAN, dnes se ovšem všude prosazuje Ethernet.

Sítě WAN

Problematika sítí WAN zůstala dodnes dosti komplikovaná a běžní uživatelé i administrátoři menších firem s ní potkávají jen okrajově nebo zprostředkovaně. Proto je hlavní pozornost tohoto textu věnována sítím LAN, resp. Ethernetu – odlišná řešení dnes prakticky vymizela.

K čemu slouží dnes LAN?

  • Umožňují přístup ke sdíleným prostředkům (disky, tiskárny apod),
  • Dovolují používat síťově orientované aplikační programy jako je elektronická pošta, webové služby, databázové systémy apod.
  • Jejich prostřednictvím lze vytvářet složité systémy jako jsou cloudy, virtualizovaná řešení apod.

V minulosti se u sítě LAN vyskytovala řešení, mající odlišné rysy:

  • topologie (hvězda, kruh, sběrnice)
  • přenášený signál
  • přenosové médium
  • metoda přístupu k médiu

 V síťové praxi se ovšem používají složitější topologie: místo hvězdy  vločka, místo sběrnice strom bez kořene, místo kruhu hvězda-kruh.

Hvězda: jde o nejstarší topologii, zděděnou z oblasti terminálových sítí. V terminálových sítích byl centrální uzel silný (centrální počítač), u prvních LAN to bylo neinteligentní zařízení (rozbočovač - hub), u dnešních LAN je to opět silné zařízení (přepínač - switch). S touto topologií je dnes jako médium spojena tzv. kroucená dvojlinka.

Sběrnice: v době vzniku se jednalo prakticky o revoluci, neboť LAN byla decentralizovaná a data byla vysílána všem uzlům; ty z nich vybrat „ta svá“. Z hlediska bezpečnosti sítě toto přinášelo problém (možnost monitoringu a snadná zranitelnost). Dalším problémem je zde situace, kdy chtějí ve stejné době vysílat dvě stanice. Vznikla dvě řešení, první povoluje vznik kolize (a následně ji řeší), druhé předpokládá jistou míru samoorganizace (uzly se předávají slovo). S touto topologií býval jako médium obvykle spojen koaxiální kabel.

Kruhové sítě jsou realizovány na bázi dvoubodových spojení. Tato obvykle nepropojují přímo stanice, nýbrž opakovače (resp. tzv. koncentrátory). Datový blok oběhne síť a i po příjmu stanicí se vrací v původním stavu k odesilateli; příjemce si ho pouze kopíruje. Výhodou je deterministický charakter činnosti takové sítě (doba oběhu datové bloku se nemění).

Co se vyskytuje v médiu?

V sítích LAN převažují přenosy typu baseband – tj. do média jsou vysílána data přímo, jen vhodně zakódovaná (nikoliv zašifrovaná!). Alternativní řešení, přenos typu broadband, předpokládá přeložení přenášených dat do vysokofrekvenční oblasti, tj. využití nosné vlny (nosných vln) a příslušné modulace. Představitelem mohou být datové přenosy v televizních kabelových rozvodech.

Naposledy změněno: středa, 25. dubna 2012, 07.10